Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Spring mot cancer

För mig är det självklart att alla som drabbas av cancer ska erbjudas rehabilitering till aktivt liv efter cancern.

I dag är det inte så.

Allt fler drabbas av cancer och de flesta överlever operationerna, strålningen och cytostatikan. När patienten lämnar sjukhuset börjar för de flesta en ensam kamp för åter få fysisk och mental styrka.

Springmotcancer.se är ett initiativ för dig som har drabbats av cancer och vill bidra till en bättre rehabilitering av canceröverlevare. Målet är att inspirera och driva på så att alla som drabbas av cancer i framtiden kan ges en personlig rehabiliteringsplan som kan inkludera samtalsgrupper, träningsprogram, karriärscoaching annat som behövs för att återföra den drabbade till ett gott liv igen.

Attt bära budskapet “Spring mot cancer” visar att du eller någon du känner till har övervunnit cancer och återgått till ett aktivt liv. Du blir en kontaktpunkt för alla som har frågor. Har du inte svaren kan du hänvisa till den hemsidan eller våra kontot i sociala medier. Genom att röra på dig stärker du dessutom din fysik, ditt immunförsvar och förbättrar din rehabilitering eller minskar risken att drabbas av cancer i framtiden.

Jag springer mot cancer. Har du frågor eller erfarenheter om rehab och träning kopplat till cancer? Kom fram och prata eller skicka ett meddelande.

Andreas Lindholm

Löpning bekämpar cancer

Forskningen har länge sett att motion minskar risken för många cancertyper. Det kommer löpande nya forskningsresultat som pekar på att motion även kan ge positiva effekter under en pågående cancerbehandling. Genom att hålla dig fysiskt aktiv under en pågående behandling kan du bidra till en bättre behandling och snabbare återhämtning.

Spring mot cancer på Instagram

På kontot @springmotcancer lägger jag upp små alltt jag snubblar över som har med cancer-rehab eller löpning att göra. Följ kontot och tagga gärna dina egna rehab och cancer-relaterade inlägg med #springmotcancer så når vi fler med inspiration om att det går att komma på fötter igen.

Spring mot cancer på Facebook

Det finns en sida och en grupp på Facebook för spring mot cancer.

Du kan hitta gruppen via den länken

Spring mot cancer på Youtube

Under 2019 sprang jag alla mina lopp med 360 kamera. Jag sprang i medeltempo och pratade med andra trevliga löpare. Du kan se alla videos på Youtube. Prenumera hemskt gärna på kanalen så den får större spridning. Om du arrangerar ett lopp eller vill vara med i en video så bara hör av dig.

Här hittar du Youtubekanalen och alla filmerna.

Visa ditt engagemang med kläder för SpringmotCancer

När jag startade mitt engagemang kontaktade jag cancerfonderna för att köpa en tröja. De hade ingen och tyckte jag kunde fixa en själv. Jag tog bollen och började designa upp tröjor. Sedan dess har jag tagit fram ett antal olika plagg. Jag har burit dem själv och och ordnat så att intresserade kunnat köpa plagg. Kostanden för plaggen är bara tillverkningskostnaden så jag får ingen del av priset. För tillfället finns ingen aktiv shop för springmotcancerkläder. Jag har gått samman med andra likasinnade under budskapet Rise and Run.

Kläder med budskapet Rise and Run hittar du här

Min story och mitt engagemang

Våren 2014 sprang jag mina längsta rundor någonsin. Jag kände mig i bra form och siktade framåt mot längre och snabbare rundor. En mara låg i planen och milen på sub 40 också. Det enda som störde mig var att jag ibland blev dålig i magen när jag sprang. I juli började jag känna att trots bra träning dalade formen stadigt. Den trenden höll i sig över 2015 och hösten 2016 började jag må allt mer illa i magen och uppsökte läkare. Efter ett par undersökningar och en plågsam tarmundersäkning konstaterades att jag hade en tumör i tjocktarmen. Jag fick svara på många frågor och enkäter om livsstil och andra sjukdomar. När en av kirurgerna inför operationen gått igenom enkäten där jag kryssat i att jag gjort mitt yttersta för att undvika sprit (*1), tobak (*2) och de andra faktorerna i frågebatteriet och dessutom tränat 2-4 pass i veckan, skakade han lite på huvudet och sa:


Vissa får cancer utan någon koppling till kända riskfaktorer. Tyvärr, du är en av dem som haft otur, vem som helst kan drabbas. Men det är ändå positivt att du har tränat. Du kommer att ha nytta av din kondition under behandlingen.

Cancerdiagnosen förändrade förutsättningarna för min löpning totalt. Först blev jag avrådd från löpning tills det var klarlagt vad mina magproblem berodde på och träning föll helt ur mina tankar när behandlingen började. Jag fick gå igenom en kortare strålbehandling och ett antal operationer under 2017 och större delen av 2018. Jag fick uppleva hur det är att vara på konditionens absoluta nollpunkt och bara klara av att gå sex steg.

Nu är jag tillbaka efter avslutade behandlingar och jag är väldigt tacksam mot alla läkare och sjuksköterskor som gjort sitt bästa för min skull. Ett stort tack till dem. De gjorde sitt bästa med tillgängliga medel, men det går inte att blunda för faktum. Att bota cancer med kirurgi har ett pris. I mitt fall blev det tvunget att operera bort ändtarmen. För det mesta fungerar det ok, men jag tål inte längre att äta mat som varmhålls (inga mer lunchbuffe’er) och vissa rätter reagerar min mage på som en mindre maginfluensa. Jag har inte helt lyckats räkna ut exakt vad, men lasagne, raggmunkar och potatisgratäng ligger på min svarta lista. Fysisk aktivitet verkar fungera bra. Hittills har magen bara krånglat när jag sprungit utmanande och backig trail.

Det är konstaterat att kroppen minskar blodflöde och aktivitet i magen när vi springer. I mitt fall är det mycket positivt eftersom jag i vanliga fall får gå på toa mellan 3 och 10 gånger på en dag, men inte när jag springer (vilket troligen beror på att kroppen minskar blodflödet till magen vid ansträngning). Jag har genomfört två halvmaror och Stockholm Marathon 2019 utan minsta problem med magen.

Cancerforskningen går framåt. Många genombrott görs. Jag hoppas att fler cancertyper och cancerpatienter kan behandlas med immunförsvarsterapi och liknande mindre destruktiva metoder framöver och förlora delar av av sin kropp i kampen mot cancer. Därför skapade jag insamlingen – Naturligastegs femma mot cancer.

Under 2019 la jag några kronor för varje kilometer som jag sprang till insamlingen. Det var en sporre för att ge mig ut att träna, och springa lopp för att uppmärksamma “Spring mot cancer”.

Under 2019 sprang jag som ambassadör för klädföretaget Owayo. Kläderna ser du nedan.

Under pandemiåren 2020-2021 har jag sprungit för mig själv, men så fick jag kontakt med Ingela Jonsson @UltraSpringela och Marcus Broman och vi startade den lösa gruppen Rise and Run. Du kan hitta gruppen på Facebook och Instagram @rise.and.run.rehab .Fotnoter:

*1, Jag lyckades undvika att dricka sprit genom hela grundskolan, gymnasiet och lumpen. Drack sprit första gången på universitetet. Det gav en sjuhelsikes bakfylla och sedan dess har jag hållit mig till någon enstaka liten whiskey eller nåt glas vin vid sällsynta tillfällen nån gång om året.

*2, Ända sedan barnsben har jag hatat tobaksrök. Den stickande äckliga lukten har alltid fått mig att må illa. Jag blev ofta hånad och mina släktingar minns ännu att jag inte lät mig hyssjas till tystnad då jag försökte köra ut rökarna ur huset vid födelsedagskalas hemma. Det var mitt hem, min födelsedag och jag ville absolut inte ha ett stinkande hem efter en födelsedag. När jag sedan blev äldre var motståndet kompakt när man skulle gå ut på disko. Luften var ända fram till år 2000 (då jag gjorde mitt sista besök på ett uteställe) som bekant en tjock stinkande dimma. Passiv rökning var med andra ord helt omöjligt att undvika för alla som inte kunde leva isolerat från övriga samhället. Kan vara värt att veta för den som eventuellt undrar varför jag inte anser mig som opåverkad av tobaksrök.

Tema av Anders Norén