Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Löparkläder, springmotcancer.se, Träningskläder

Comeback för spring mot cancer!

Det sägs att man inte får något som är värt något utan att anstränga sig. Varje person som drabbas av cancer måste kämpa. Kämpa för att bli frisk och kämpa för att få tillbaka ork och mental styrka. Var och en måste göra sin del.

Att drabbas av cancer är en resa in i det okända. Det okända skrämmer och bort de flesta. Jag undvek ämnet tills jag drabbades själv. När jag drabbades utgick från att detta var ett extremt genomforskat ämne där det fanns vetenskaplig vägledning för allt. Jag följde läkarnas råd till 100%. Det gick utmärkt tills jag frågade hur jag skulle göra för att börja springa igen och hur jag skulle återgå till jobbet igen efter behandlingen. Då fick jag inga råd. Det fanns en del studier som pekade på att fysisk aktivitet hade positiva effekter på rehabiliteringen. Men det var inte tillräckligt kartlagt för att vården skulle våga ge några råd 2016. Så jag gav mig ut på en egen rehabresa och dokumenterade den här på springmotcancer.

Under de senaste pandemiåren blev det väldigt svårt att nå ut med budskapet och jag började reflektera lite över springmotcancer. I samband med uppstarten och framtagandet av kläderna för Rise and run kom det lite strödda frågor om det handlar om att tjäna pengar på kläder och om man måste springa marathon för att vara med. Så är det absolut INTE! Att meningen med initativet missuppfattade fick mig att fundera lite.

Framtidens springmotcancer.se

Nu har jag kommit fram till följande.

Jag kommer att driva bloggen springmotcancer.se för att inspirera att som drabbas av cancer till att aktivera sig fysiskt. De första stegen är tyngst att ta, men också de viktigaste. Att bli aktiv igen med promenader, gym, simning, trädgårdsabete eller vad man vill är väldigt viktigt för läkandet. Att hitta gemenskap och forum att prata om livet, sjukdomen och vägen tillbaka är också viktigt. Mening och motivation är centralt. Springmotcancer.se ska finnas som en källa för den som googlar om cancerrehab och inspiration.

Hur hittar du en rehab-kompis i din närhet?

Det är tyvärr inte så enkelt. Fråga sjukvården där du behandlas eller behandlats om de har några träningsgrupper eller liknande. På vissa platser finns det. Även om de kanske inte riktigt har den formen av träning som du egentligen söker kan det vara rätt väg. Jag har träffat på andra patienter som gått till ett gym eller en föreläsning om kost på sjukhuset och träffat andra patienter som lett till att man istället börjat ta promenader, simma, springa eller samla vinylskivor ihop. Dessutom är det bra om fler efterfrågar rehab från vården så att behovet blir tydligare för dem som fattar beslut. På Facebook har vi en grupp som heter Riseandrun. Där kan du träffa oss som hittat varandra via blogga och sociala medier.

Vill du veta mer om mina löpande aktiviteter?

Jag skriver korta inlägg om cancerrehab, min egen träning, lopp jag är med i och annat smått och gott på @springmotcancer på Instagram.

Sugen på att dra på dig budskapet Rise and run?

Om du känner att du också brinner för att visa din rehabkamp eller stötta någon anhörig i sin kamp kan du köpa ett plagg med Riseandrun på. Jag har designat upp plaggen. Jag får ingenting av priset som kläderna säljs för. Syftet med kläderna är bara att de ska finnas tillgängliga för den som vill sprida inspiration till andra och att det är bra kläder att springa och träna i. Jag har provat massor av plagg under åren och det här är plagg som jag trivs själv i och det känns bra att även få dem med ett viktigt budskap på.

Shoppen för kläder hittar du här https://truestorysport.com/product-category/clubs/rise-and-run/

Fram till och med den 5 november ger koden RISEANDRUN 10% rabatt.

Kommentera

Tema av Anders Norén