Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

huvudvärk, magproblem

Coca-cola beroende?

För ett par veckor sedan började jag känna mig stel i nacken och få susningar och huvudvärk av och till. Första misstanken var att det blivit för mycket stillasittande framför datorn nu när man jobbar hemma pga Covid-19 restriktionerna. Micropauserna att gå till någon kollega eller konferensrum är ju helt borta. Jag försökte skärpa mig med att stiga upp i bland och röra på mig. Det hjälpte inte.

Mitt andra försök att bota huvudvärken var att ge mig ut och springa. Det har fungerat förr. Första gången jag provade det fungerade det inte. Huvudvärken var kvar. Andra gången sprang jag en längre runda långsammare tillsammans med min fru. Den gången blev det lite bättre. Tredje gången gav jag mig ut och sprang 8 km i ett högre tempo. Efter det blev jag helt utslagen resten av dagen. Trött, seg och huvudvärken blev ännu värre.

Så jag har funderat mer på vad som kunde vara problemet. Igår slog det mig att jag varit nära 100% drogfri hela mitt liv. Inte druckit ens kaffe. Det gällde fram tills jag drabbades av cancern. Då blev det smärtstillande morfin och annat så klart efter operationerna. När jag lämnade sjukhuset återgick jag till noll medicin. Eller rättare sagt, jag försökte. Men det tog bara en halv dag innan jag mådde så illa att jag fick ringa sjukhuset. Då fick jag reda på att det var abstinens från morfinet och så fick jag ta smådoser för att trappa ner.

Eftersom jag blev av med en bit av tarmsystemet vid operationerna jag har fått brottas med att hålla magen i balans. Sjukvården föreslog att jag skulle ta olika lugnande medel för magen. Köpte ut en paket, men när jag läste på baksidan att det var opioider d.v.s. släktingar till morfin så ställde jag undan paketet och började laborera med kosten istället. Med trial and error kom jag fram till att min mage kunde hållas i hygglig balans(ett toabesök efter frukost, lunch och kvällsmat) genom att äta wokad eller enklare grytor med ris till från det asiatiska köket eller Sushi. Till min förvåning har detta fungerat i cirka 75% av fallen. När jag tänkte till lite till kom jag fram till att jag oftast druckit Coca-cola till Thaimaten. Det verkade sammanfalla med när magen fungerat bäst. Så efter det har jag druckit Cola till all mat i princip. Magen har varit stabilare, men att dricka för mycket Cola har ju andra negativa effekter så nu när jag har jobbat hemma och haft lättare att sitta på toa om magen skulle kollapsa har jag gått ifrån Cola till maten. Antagligen är detta orsaken till huvudvärken för jag googlade fram att mina symptom påminner om det som andra Coca-Cola eller koffeinberoende upplevt. Idag har jag börjat med att ta en halv Ipren för att se om jag kan vänja mig av med koffeinet. Sen får jag väl börja om med Cola i lägre doser kanske ifall magen strular. Det finns inte någon magic bullet. Allt i kroppen hänger samman.

Kommentera

Tema av Anders Norén