Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra King MT 1.5, Kalahöjden 980m, Kalahöjdenskogen, nytt pb, PB, personbästa

Kalahöjden är min!

Jag är den lagomaste löparen som finns. Medelålders, medelsnabb och medeluthållig, men jag har ett litet rekord.

Jag är inte speciellt snabb varken på kort, medel eller lång distans. Jag är inte heller speciellt uthållig som med nöd och näppe klarar en mara när jag är bra tränad. Ultra finns inte på kartan. Så jag är ingen rekordlöpare, men häromdagen noterade jag att en kille hade tagit över toppen på ett gammalt Stravasegment som jag skapade för längesedan. Jag visste inte ens att jag hade snabbaste tiden. Nu när jag fick veta att jag hade det och att jag dessutom bara tappat ledningen med en ynka sekund blev jag nyfiken på hur snabbt jag egentligen hade sprungit den gången. Så när jag gav mig iväg för att springa en runda mellan arbetet med att gjuta fundament till vår solelsinstallation började tankarna bubbla kring att återta rekordet. I debatt på nätforum lyftes att löpare bara klagar på dåliga hundägare. Egentligen spelar det ingen roll om hundra sköter sig och en är usel och den hunden springer och attackerar någon. De 99 bra hjälper inte då, men av nyfikenhet kommer jag att logga hur de jag möter agerar framöver.

Elva grader varmt, mulet och Altra King MT på fötterna – perfekta förutsättningar för traillöpning. Kroppen kändes halvseg, men jag bestämde mig ändå för att springa de fyra kilometerna genom de begynnande höstfärgerna bort till segmentet för att testa.

Benen kändes småsega när jag sprang i bokskogen och laddade för segmentet som är några hundra meter uppförsbacke på bokskogens stigar. Lite osäker gick jag ut hårt, men inte maxhårt i första branten. Det kändes rätt ok så jag ökade farten gradvis och tryckte på max mot slutet. Resultatet blev bättre än väntat, jag krossade min gamla tid och återtog toppen.

I toppfart på stigen missade jag svängen in på min vanliga rutt. Så det blev en ny stig som avslutning. Sen lunkade jag hemåt i sexminutersfart. Nu ska jag fortsätta resten av dagen med att gräva och gjuta fundamentet till skåpet som ska husera tekniken för vår solelsanläggning.

Statistik för möten

Flanörer
Håller sin sida/lämnar plats vid möte = 2
Tar upp hela vägen = 1

Mountainbikecyklister
Behärskad fart med kontroll = 0
Hänsynslösa och farliga = 0

Hundägare
Kopplad hund = 2
Hund i väldigt långt koppel från ägaren hund = 1
Lös okontrollerad hund = 0

  Löpningen i siffror

 • Distans: 8500 m
 • Löptid: 00:49:22 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.33 km/timme
 • Tempo: 05:48 min/km
 • puls: 162 slag/min
           är 84% av maxpuls och 77% av HRR
 • Förbränning: 616 cal
 • Stegfrekvens: 171 steg/min

2 Kommentarer

 1. fnatthatt

  Sån igenkänning! Jag har ett segment som jag anser vara “mitt”. Helt godtycklig bit stig i skogen, men det var mitt i flera år innan nån kom och tog det. Var skadad då, så jag kunde inte gå ut och jaga det direkt. Under mellantiden hann en till person slå den som hade tagit segmentet från mig. I våras gick jag ut och snodde tillbaka det. Upptäckte nu under hösten dessutom att den jag tog segmentet ifrån var med i Orienterings-SM, vilket gjorde det hela ännu lite roligare. Min stig!

  • Olorin

   Ja, man måste unna sig några små fåniga mål 🙂 Har inte kollat upp vilka som traskat in på mitt segment, men det är antagligen bara någon som passerat som en del av en allmän runda för annars hade det nog varit kört att ta tillbaka. På stora delar av min runda är det folk som sprungit i 3:30 min/km och det fixar jag inte över kilometern längre.

Kommentera

Tema av Anders Norén