Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

bokskogen, känsla = tung, sällskapslöpning, Stela vader, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Speed

#Coronarunda 1

Vi lär säkert få se en hel del taggat med #Coronarunda #CoronaRun eller #CoronaLöpning framöver. Det här var min första runda på grund av Corona.

Coronaviruset har börjat påverka samhället. Det är faschinerade att något med en diameter på cirka 120 nanometer kan påverka så mycket. Arbetsplatser stängs ner, folk förbjuds att resa och vården kommer att få stora utmaningar. Det innebär så klart att löparlopp kommer att ställas in. Tråkigt, men det finns möjligheter som kan vändas till något positivt. Jag hoppas att det här kommer att väcka insikten i samhället att vi faktiskt kan ställa om samhället och rädda planeten från klimatpåverkan. Det kanske också kan ge bättre resurser till vården framöver. För oss motionslöpare kan det ge vissa små förbättringar i löpmöjligheterna.

Tidigare har jag väldigt sällan haft möjlighet att springa dagtid på arbetsdagarna. Jag har känt en viss avundsjuka till dem som har den lyxiga möjligheten att flexa ut en timme under arbetsdagen för att springa. Precis som många andra har jag nu fått instruktioner om att jobba hemma vissa dagar. Så när Andy undrade om jag ville följa med en kort runda igår kändes det rätt att ersätta fikapauserna med en löptur.

När jag skulle ge mig iväg satt jag dock i ett jobbsamtal på teams. Jag fick slå av kameran och byta om i bakgrunden. Trots det hann jag inte ut i tid så jag fick kasta mig ut och springa direkt. Det blev inte ett steg uppvärmning. Kollade på klockan och jag hade under 9 minuter att springa drygt 2 km bort till mötesplatsen. Skulle alltså behöva springa under 4:30 min/km. Det ska ju egentligen inte vara omöjligt, men vaderna var stela så jag startade ändå lite löst i 6 min/km. Ökade sedan gradvis farten. Vaderna protesterade mot mina försök att öka steglängden. Så jag ökade frekvensen istället. Efter en kilometer kände mig flåsig och trött. Med cirka 500 meter kvar stod valet mellan ett par hundra meter extra eller en kortare väg uppför en backe. Valde backen. Ångrade valet så fort jag kom upp i backen – asjobbigt. I toppen på backen plingade det till i mobilen. Garanterat Andy som undrade var jag var – jag hade säkert misslyckats med att hålla 4:30snittet. Ignorerade mobilen och sprang vidare till mötsplatsen. När jag kom flåsande kom Andy tillsammans med Daniel springande mot mig. De sprang lugnt mot mig. Medan vi utbytte hälsningar vände jag riktning för att hänga på.

De fick 10 meters lucka vid min vändning. Trött som jag var visade sig denna luckan bli svår att ta in. Jag låg och sladdade och flåsade efter dem två kilometer. Sen frågade Andy hur det gick och jag fick säga som det var, “det är riktigt tungt idag, spring på ni, ni behöver inte vänta på mig”. Men de sänkte farten från fem till sex minuter per km. Det kändes lika tungt att följa ändå. Mot slutet av rundan påpekade Andy att jag hade piggnat till. Jag kände mig väldigt sliten och tung och sa svarade att jag inte kände mig pigg. “Fast du har hängt med lika bra och nu springer vi i fem igen”. Strax efter det delade vi på oss och jag plågade mig hem sista två km. Jag höll ungefär 5:30 hem, men tanken att det var lika bra att göra pinan kort. Min runda blev totalt 9,97km på 54:26. En helt ok runda, men ack så tung! Dags att börja med lite strukturerade tåhävningar kanske. Hade jag inte friskförklarats från cancern häromdagen hade jag börjat bli misstänksam. Skönt att kunna avskriva den orsaken.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 9970 m
 • Löptid: 00:54:26 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.99 km/timme
 • Tempo: 05:27 min/km
 • puls: 160 slag/min
           är 83% av maxpuls och 76% av HRR
 • Förbränning: 810 cal
 • Stegfrekvens: 178 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén