Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Cancer, Löparlopp, springmotcancer, springmotcancer.se, trailrunning

Löpningen i Coronatider

I fredag var jag på sjukhuset för att göra en återkontroll med Magnetröntgen för att kontrollera att min tumör håller sig borta. Det kändes tursamt att jag fick göra den nu precis innan Corona riskerar att belasta vården.

Hade jag varit död om Corona slagit till för tre år sen?

I fredags var det tre år sedan jag kom in till lasarettet för att operera bort min tjocktarmscancer. Några månader tidigare hade jag varit en normal medelålders motionslöpare utan kända sjukdomar. Plötslig var jag cancerpatient. Ur vårdens synvinkel dock en idealisk patient. I bra kondition eftersom jag sprungit ett par gånger per vecka, men när jag satt där inför operationen kände jag mig inte speciellt stark och värre skulle det bli.

När man ska in på en större operation i magen måste man gå igenom ett dygn av lavemang för att tömma magen. Det är ett ständigt drickande och spring på toaletten. När allt det är klart ska man duscha kroppen och tvätta sig minutiöst med speciella svampar. En omständlig process som måste genomföras två gånger. Sen tar man på sig operationskläderna som är en slags tunn klänning. Efter det åker man in på operation och sen vaknar man upp ett antal timmar senare. När man vaknar upp efter operationen och när narkosen gått bort är man svag. Svagare än jag kunde föreställa mig. Jag orkade stappla 6 smärtsamma steg med stöd den dagen och ville helst bara ligga still. Åker man på Corona eller någon annan influensa då ligger man nog illa till. Den som sitter med en tumör kommer troligen inte att kunna behandlas om en stor andel av Sveriges idag knappa vårdresurser belastas av ett stort antal Coronafall. Att skjuta upp cancerbehandlingar kan leda till döden.

Alltså. Coronan i sig själv är inte så dödlig. Men den är droppen som kan få bärgaren att rinna över för den som har en annan sjukdom. De flesta sjuka är gamla, men cancer kan drabba vem som helst. Tänk på det när du tänker att det inte kan drabba dig.

Måste alla löpartävlingar ställas in?

Regeringen fattade nyligen beslut om att förbjuda allmänna sammankomster för fler än 500 personer. Göteborgsvarvet och andra stora lopp har ställts in, men det diskuteras livligt om man kan ha mindre lopp upp till 500 deltagare. Regler och rekommendationer ändras löpande, men Karin Tegmark Wisell gjorde nyss ett förtydligande i P1. Lyssna nedan.

Det är tråkigt att våra lopp ställs in. Men om det kan bidra till att vi förhindrar att fler äldre dör än nödvändigt är det värt det. Loppen kan vi köra om några månader istället. En död far, mor, farfar, farmor, morfar, mormor kan ingen besöka senare.

Folk som hamstrar är dumma i huvvet.

  • Huvudrådet är att vi var och en inte ska sprida smitta. Känner du dig lite sjuk. Stanna hemma tills du är frisk.
  • Sverige har inte längre några beredskapslager
  • Svenska butiker har effektiviserats för att ha så låga lager som möjligt. Lagerhållning driver upp kostnader.
  • Där Corona dragit fram i Kina och Italien är samhället nedstängt och det är svårt att gå till butikerna.
  • Italien är nedstängt. Pasta importeras i huvudsak från Italien.
  • För bara ett par generationer sedan hade de flesta en matkällare och ett skafferi med matvaror för sin familj. Att inte ha ett lager med de nödvändigaste basvarorna hemma var otänkbart.

Kommentera

Tema av Anders Norén