naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

6 km Bokhultet ToR, Altra Escalante 1.5, bokskogen, träningsdagbok

Skitnervös comeback

Idag gjorde jag en väldigt nervös comeback efter två veckors fotstrul. Testade en kort runda förra veckan. Själva rundan gick bra, men dagen efter blev det bakslag. Så nu har jag vilat foten en hel vecka till. 

Under tiden jag har vilat har jag mått allt sämre i magen. Idag har jag fått gå på toa rätt många gånger och det kändes inte stabilt när jag gav mig iväg. Alla gånger utom en har magen blivit bättre av att jag sprungit, men det känns ändå lika nervöst och oroligt varje gång. Skulle det hålla? 

Jag började springa i lagom fart. Första kilometern på 5:25. Andra på 5.22. Magen kändes bättre. Den tredje gick på 5:30 och jag började fundera på om jag skulle ända tillbaka för att inte riskera foten. När jag funderade på det mötte jag två yngre tjejer. Två smala lätta tjejer som kom emot mig leende tydligen helt oansträngda. Det såg inte ut att gå fort. Bedrog skenet?

Jag blev lite nyfiken och bestämde mig för att springa ett par hundra meter och ta stigen tillbaka. Skulle jag se dem igen längre fram? Hur sakta sprang de?

När jag hade hade vänt där jag tänkt mig insåg jag att jag säkert sprungit ett par hundra meter sen mötet och att de kanske hunnit lika långt år andra hållet. Så nu borde jag ha minst 400 meter att ta in. Om de skulle springa till Söder efter Bokskogen skulle jag ha mindre än 1000 meter att ta in 400 meter på. Jag höll 5:30 så de skulle i princip behöva gå för att jag skulle hinna ikapp. Jag ökade farten ett snäpp på väg tillbaka. När grusvägarna gick ihop skymtade jag något illrosa några hundra meter längre fram. Strax efter bokskogen kom jag ikapp och svepte förbi dem i ett huj. Kollade tempot på klockan 4:20 min/km. Visst det är ju ganska fort, jag fullkomligt flög förbi dem så de måste joggat riktigt sakta typ 9 min/km(om de inte stått still och pratat någonstans. Med tanke på hur mycket problem jag själv får i fötter, knän och annat när jag springer långsammare än 6 min/km blir jag både förvånad och lite imponerad över hur sakta en del kan springa.

Efter fartökningen tog jag en lugnare kilometer på fem min sen. När jag kom till sista kilometern före hemma drog jag på igen för att se hur jobbigt det skulle vara på mitt “referens-segment”. Slutkilometern var asjobbig. Pulsen låg ett par slag över 180 bpm och jag kämpade mig till 4:31. Inte oväntat efter senaste månadens svajjiga träning, men ändå aldrig kul att känna sig ur slag.

Foten kändes ok och magen lugnade ner sig efterhand som jag sprang. Själva rundan gick alltså bra. Hoppas att det inte blir bakslag i foten i morgon.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 6650 m
 • Löptid: 00:34:40 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.51 km/timme
 • Tempo: 05:12 min/km
 • puls: 166 slag/min
           är 86% av maxpuls och 80% av HRR
 • Förbränning: 432 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén