naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Årskrönika, springmotcancer.se, Uncategorized

Årskrönika 2019 – Ett år som springmotcancer

Medaljer 2019

Mina insatser 2019 resulterade i över 133 timmar och 1380 kilometers löpning, åtta genomförda lopp, 10 publicerade videos, 164 blogginlägg, 13 designade klädesplagg, medverkan i två föreningar och ett arrangemang. Det gav nästan 10000 kronor till CancerFonden och strax under 6000 kronor till CancerRehabFonden.

Varför gjorde jag allt detta 2019?

När man hade opererat bort min cancertumör 2017 ville jag komma på fötter igen. Jag ställde frågor och sökte Rehabkamrater. Jag fick inget av det så jag bestämde mig för att dokumentera min rehabresa och bidra till bättre vård och rehab för andra i framtiden. Därför startade jag kampanjen springmotcancer.

Erfarenheter från kampanjen SpringmotCancer

Jag hade ingen aning vad jag gav mig in på när jag startade SpringmotCancer. Jag drog igång det för att jag fick många glada tillrop av både kända och okända människor. Jag tänkte att det kunde bli en lite kul grej för mig.

Inledningsvis gick allt väldigt lätt. Jag fick mina kläder sponsrade av Owayo och jag började springa. Jag trodde inte att jag skulle kunna springa så långa sträckor och gissade att fem kronor per kilometer kunde vara ett lagom belopp att skänka. Det visade sig efter ett par månader att jag orkade mycket mer än trott och att detta skulle bli dyrt.

Kläder ska inte kosta mycket

Ganska tidigt fick jag frågor om var jag fått tag i kläderna och om de gick att köpa. Jag trodde att Owayo skulle kunna sätta upp ett enkelt sätt för andra intresserade att beställa kampanjplagg, men tiden gick och de kunde inte presentera någon annan lösning är att jag skulle behöva beställa ett stort antal och dela ut själv.

Jag hade i princip släppt tanken på att få ut mina kläder till fler personer när en extra engagerad man messade mig på Instagram och bad mig försöka om han kunde få fram ett par intresserade till. Vid den här tidpunkten hade jag fått lite ett par frågor från enstaka personer om inte min design var lite lik gamla element från Nazi-tyskland. Jag hade inte ens tänkt tanken tidigare, men ju mer jag tittade på designen desto svårare blev det att blunda för att kombinationen rött, svart och vitt kunde ge det intrycket i alla fall på långt håll. Så jag bestämde mig för att ändra designen. Tillsammans letade vi sedan efter som vill köpa ett plagg att springa i.

Att producera ett mindre antal med helt specialanpassad design är inte billigt. Många visade intresse, men backade snabbt ur när de insåg att plaggen skulle kosta ungefär lika mycket som andra premiumkläder i sportbutiken. Jag var nära att lägga ner tanken på att få upp fler plagg när jag såg en annons för Cancervårdförsäkring på Facebook. Det låg i linjen med mitt mål om bättre cancervård så jag frågade dem om de vill sponsra. Det var väldigt snabba puckar för att hinna få fram kläder i tid så Alivia gick in med en klumpsumma. Jag fattade ett snabbt beslut om att portionera ut sponsorbeloppet på ett mindre antal plagg så att de skulle bli cirka 25% billigare. Det gjorde att några fler hoppade på och projektet gick att genomföra. Det var jätteroligt att få ut plagg till fler, men det var ett enormt jobb att matcha ihop storlekar med personligt tryck och lång ledtider för att få ihop en stor sändning.

Erfarenheten av klädprojektet blev att jag insåg att jag måste hitta ett bättre sätt. Framöver kommer därför SpringmotCancers kläder att tillverkas och säljas av TrueStorySports som har en webbshop där varje person själv kan beställa sitt plagg utan mellanadministration från mig. Jag har lärt mig mycket om design av kläder under året. Jag har flyttat placering och jobbat med motiv och mönster för att skapa något som ska var tydligt och gå väl ihop med placering av nummerlappar och löparryggsäck. Jag känner att designen blivit riktigt bra nu. Just nu 20% rabatt med koden celebrate2020.

Erfarenheter av skapa filmer om löpning

Jag anade att det skulle vara knepigt att skapa bra filmer från mina lopp, men jag kände att det kunde vara ett bra sätt att få ut mitt kampanjbudskap och att tvinga mig själv till att hålla ner tempot så jag inte skulle gå in i väggen i loppen.

Först köpte jag en kamera med gimbal från Dji. Det funkade inte bra. Det var alldeles för känslig och fipplig för att fungera när jag sprang. Efter ett byte till Insta360OneX gick det bättre. Med 360kamera kunde jag springa utan att tänka så mycket på kamera. Den filmade allt och så kunde jag gå igenom och välja i efterhand.

Nackdelen med 360 approachen blev tidsfaktorn. Man vill gärna få ut sitt material fort på sociala medier medan intresset för loppet är som högst. Nu visade det sig att jag fick lägga minst 4 gånger så lång tid på redigeringen som det tagit att spela in. Jag la massor med tid på att skapa mallar för animeringar och textning för att få ut mina videos snygg och rimligt snabbt. Tyvärr gick det nog lite för sakta i början för det kändes som att jag fick ut materialet när intresset för loppen dalat och i något fall kom videon inte ut i 4k HD på grund av en bugg i Youtube. Buggen resulterade i att det bara kom upp grumliga hemska lågupplösta videos som jag sen fick gå in och ersätta med en acceptabel ersättare i 1080 upplösning, men då var det för sent och de flesta hade redan sett den dåliga videon och säkert klassat det som skräp.

Erfarenheten av året är att video har gått bra att få med. Det visade sig vara svårare att få till bra ljud och att ställa relevanta frågor som intervjuare. Det hade givetvis också varit en stor fördel om man haft en medhjälpare som kunnat filma från en annan vinkel för perspektivet blir konstigt när man själv ska vara med på bild.

Min löpning 2019

Själva löpningen var inte huvudfokus för året. Intressant nog blev detta mitt absoluta toppår någonsin när det gäller total träningsmängd och första gången jag sprang officiella lopp. Alla lopp har varit en upplevelse i sig, men här kommer de största.

Premiär på Varvetmilen

Jag inledde säsongen med att springa Varvetmilen den 7 april. Jag siktade på en tid under 50 minuter. Jag ville få en tid som skulle flytta fram mig från den värsta gröten i Göteborgsvarvet. Loppet gick som jag hade tänkt mig och jag fick tiden 48:47.

Växjöloppet blev första loppet på video

Den första maj ställde jag mig på startlinjen med 360kameran för att springa Växjöloppet. Efter att ha gått ut för hårt för att få bilder av starten fick jag sedan ta det lugnare i mitten av loppet. Mot slutet piggnade jag till, tyvärr trasslade det till sig med kameran så jag fick inte med målgången.

Se videon från Växjöloppet här

Göteborgsvarvet en positiv överraskning

Alla hade pratat om hur fantastisk stämningen är på Göteborgsvarvet. Jag hade inte trott dem. Jag hade fel. Stämningen är enorm. Det är publik hela vägen alla 21 kilometerna, musik och allmän folkfest. Jag bokade mig omgående för att springa även 2020.

Läs mer om Göteborgsvarvet här

Stockholm Marathon kastades in i schemat

Jag hade inte vågat hoppas att orka en hel mara inför året. Jag har aldrig sprungit så långt, men när jag erbjöds en billig biljett och kände mig peppad av mina tidigare prestationer tog jag chansen. Första halvan gick lätt, men sista halvmilen var en riktig plåga. Fötterna och ryggen tog helt slut. Utan sällskap av min kompis Fredrik hade det blivit fruktansvärt efteråt.

Läs mer om Stockholm Marathon här

Skor och utrustning 2019

Jag har redan nämnt mina löparkläder under året. Jag sökte klädsponsringen för att det är så dyrt att ta fram specialplagg. Jag kontaktade även tillverkare av klockor, skor och annan löputrustning för samarbeten som skulle kunna gynna insamlingen. Branschen visade inget intressa alls. De har lite märkligt nog fokus på eliten trots att det är den stora bredden motionärer som köper och konsumerar mest av deras produkter.

Skor

Under året har jag köpt in lite nya skor. Jag valde att satsa på Altra eftersom deras bred tåbox och nolldrop tilltalar mig som sprungit mestadels i Fivefingers tidigare. Jag ska återkomma till skorna mer i detalj längre fram, men rent generellt kan man säga att jag är nöjd. Skorna har i stort sett fungerat bra och jag känner inte längre att jag måste springa i tåskor.

Utrustning

Jag skaffade mig en Stryd Footpod för att få löpdata inomhus. Den har också följt med utomhus för att mäta watt. Den visade sig vara strulig att använda på egen hand och ledde till att jag uppgraderade min klocka till en Garmin 245music. Den kombinationen har fungerat bra även om jag tycker att det är lite otydligt när Garminklockan spelar in eller inte. Bytet av kamera till Insta360OneX var också lyckat och har fungerat väl. Det som inte fungerat fullt ut är batteritiden. Där behöver jag hitta en bra lösning om jag ska filma länge lopp framöver.

För att få med mig all utrustning skaffade jag en löparrygga från Salomon, men sladdrigheten i huvudfacket och att det saknade dragkedja gjorde att jag skaffade mig en ryggsäck från Osprey. Salomon ryggsäcken skumpar lite väl mycket. Kanske hade den suttit bättre i en mindre storlek. Osprey sitter jättebra bortsett från att den går lite högt upp i nacken och ger mig en slags kramp i nacken vid långa pass. När det gäller fack är Osprey klart bäst av de två.

Medverkan i två föreningar

För att nå ut med budskapet om vård och rehabilitering efter cancer till så många möjligt gick jag med i Växjö löparklubb och ILCO. Jag har träffat flera trevliga människor och lärt mig ett och annat av detta. Tyvärr kunde ingen av organisationerna ge mig det jag behövde. Jag hoppades att att löparklubben skulle arrangera resor till de stora loppen så jag kunde följa med och lära mig av rutinerade löpare. Jag hoppades att ILCO skulle kunna hjälpa mig att hitta en bra samverkan med vården för att nå ut till patienter med samma behov som jag hade. Det har tyvärr inte gått.

Jag hade tänkt medverka som en vanlig medlem och bidra i föreningarnas aktiviteter för få del av föreningens styrka. Det visade sig bli en energimässig förlustaffär för mig. Ingen av organisationerna gav mig den draghjälp jag behövde. Troligen kommer ILCO att läggas ner i Kronoberg och jag tänker lämna Växjö Löparklubb. Om jag går in i någon ny förening eller annan form av samverkan kommer jag att vara noga med att se till att det gynnar Springmotcancer och inte tar mer energi än vad jag får ut.

Löpdata 2019

Tiderna

  • 42195 meter – 04:54:04
  • 21097 meter- 01:55:48
  • 10000 meter – 48:18
  • 4000 meter – otestat
  • 2000 meter – 08:26
  • 400 m – 01:35

Sträckorna

  • Totalt 1380 kilometers löpning
  • Längsta distans – 43 km (Stockholm Marathon)

Kommentera

Tema av Anders Norén