naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Allmänhetens löpning, Altra Vanish-R, inomhuslöpning, Tipshallen, träningsdagbok

8 km på 24-timmarbanan

I helgen var det personliga rekordens tävling i Växjö. Det fanns de som sprang 24 timmar på den 373 meter långa inomhusbana. Jag var funktionär då. Idag testade banan en stund.

Att jag gav mig upp och sprang i Tipshallen idag hade egentligen ingentign med PRT att göra. Det var mörkret, regnet och slumpen att hallen var öppen idag som fick mig dit. Jag kom dit 19:20 och sprang rakt in i hallen från parkeringen. Hallen är bara öppen för allmänhetens löpning till klockan 20:00 så jag ville inte slösa bort tiden när jag kör dit. Första varvet sprang jag med överdragbyxorna på.

Altra Vanish-R och Stryd footpod redo för inomhuslöpning.

Drog av överdragen och sprang vidare. När jag var här i fjol tappade jag räkningen på varven och klockan kunde inte mäta distansen utan GPS. Det var en av huvudanledningarna till att jag senare skaffade mig min Stryd footpod. Så idag var det upp till bevis. Klockan visade stabilt 5:00 tempo från början. Strava visar att nästan alla varv avrundats till 360 meter och bara något till 370. Lite märkligt för jag sprang på linjen och enligt skyltningen ska det vara 373 meter. Mystiskt eftersom den kalibrerade så fint till 400 meter på fyrahundringen utomhus. Hursomhelst var det oändligt mycket bättre med footpod än utan. Idag behövde jag inte bry mig om att räkna varv.

Efter ett par varv konstaterade jag att jag var ensam om att springa i hallen. Efter ett par varv till kände jag mig uttråkad och längtade efter att passet skulle vara slut. Då hade det gått fem minuter. Insåg med en gång att jag inte hittat något bra sätt att mentalt hantera tidslöpning. Distans är mycket lättare. Då kan jag ställa in huvudet på att glädjas för alla meter som jag klarat av och målet känns närmare. En tid går inte att rubba, den kommer inte närmare av att springa fort. Jag fokuserade mig på att hålla femfarten. Jag sneglade på fotbollsgrabbarna inne på planen, men hela tiden kom tankarna på att det var mycket tid kvar. Väldigt konstigt för egentligen är inte 40 minuter något långt pass alls för mig.

Usch, det här var jobbigt. Tidslöpning och banlöpning är inte min grej. Enorm respekt till alla som klarar att harva på i sex, tolv eller hela tjugofyra timmar! Jag avslutade med att springa mina två sista varv i 4.30-fart som en liten hyllning till Martin Scharp som efter 23 timmar och trekvart fick draghjälp och avslutade i det tempot på 24timmarstävlingen i lördags. Helt obegripligt starkt. Nuförtiden klarar jag inte den farten i mer än några kilometer.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 8100 m
 • Löptid: 00:40:48 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.91 km/timme
 • Tempo: 05:02 min/km
 • puls: 167 slag/min
           är 87% av maxpuls och 81% av HRR
 • Förbränning: 510 cal
 • Stegfrekvens: 177 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén