naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Altra King MT 1.5, Bergundasjöarna runt 21km, halvmara, känsla = lätt, långpass, mörkerlöpning, sällskapslöpning, träningsdagbok, TrueStorySports

Sköna två mil i stort sällskap

När en medlem i trailultragruppen tidigare i veckan la ut ett inlägg om att springa en långrunda på lördag morgon blev jag väldigt intresserad. Tiden passade perfekt och det brukar gå att hoppa på och vara med en del av rundan. Med en hel uppsättning nya löparkläder ville jag så klart ut och testa. Nya prylar inspirerar alltid lite. Så jag klev upp halv sex för att ansluta när de passerade kvart över sju.

Klev upp med en del huvudvärk så det kändes lite tveksamt att ta pannlampan, men det var nattsvart så jag tog lampan. Jag är för harig för att stå i beckmörker och vänta. Funderade lite på om jag skulle ta ryggsäck och vätska, men skippade det. Ville visa upp nya kläderna och inte dölja dem under en rygga.

Jag hade tajmat in det bra och behövde bara vänta ett par minuter innan gänget kom förbi. Idag var det en stor grupp – tolv personer. Jag la mig först i gruppen för att testa pannlampan lite. Efter en liten stund bländade jag ner pannlampan till lägsta nivån för det behövdes inte mer när andra hade lampor också.

Vi sprang i fart lite under 6 min/km. Det pratades om löpning, lopp, utrustning, Östers If, Växjö Lakers, Zlatan och jordens klimatproblem. Det är fashinerande hur mycket lättare det går att springa i grupp. Jag hängde på och sprang exakt 21 kilometer på två timmar och tre minuter. Det kändes väldigt lätt och skönt.

Jag trodde att mina nya tunna löparkläder skulle funka perfekt i temperatur runt nollan, men jag hade fel. Kläderna satt väldigt skönt. Det kändes lätt att ha byxor som inte satt åt som tights. En slags frihet kan man säga. Jackan var också skön. Lätt och inte för tight någonstans. Jag hade dock haft fel om temperaturen. När mörkret försvann steg tempen upp mot 10 plusgrader. Då blev det väl varmt och svettigt även i en tunn jacka.

Förövrigt så kändes det ganska ok att ha min nya pannlampa från Silva på skallen i två timmar trots att jag startade rundan med lätt huvudvärk. Som vanligt minskade huvudvärken när jag sprang, men den försvann tyvärr aldrig helt under rundan.

Som helhet va det här en väldigt positiv runda. Kroppen kändes pigg idag. Jag hade inget problem med skoskav i Mina Altra King MT så en extrasula och en liten tejbit under har löst det problemet. Pannlampan funkade fint även på en längre runda.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 21020 m
 • Löptid: 02:03:01 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.25 km/timme
 • Tempo: 05:51 min/km
 • puls: 160 slag/min
           är 83% av maxpuls och 76% av HRR
 • Förbränning: 1389 cal
 • Stegfrekvens: 171 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén