naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Altra Escalante 1.5, Backlöpning, kvällspass, mörkerlöpning, Tester och åsikter om prylar för löpning, träningsdagbok

Nya skor och vantar i gamla kvarter

Eftersom helgens snö töat bort plockade jag fram mina nya Altra Escalante 1.5 för en testrunda. Det var kolsvart när jag skulle ut klockan åtta. Så jag tog på mig pannlampan och nya reflexvantar också.

Eftersom Escalante är roadshoes valde jag att springa på villagatorna i min barndoms kvarter. Insåg snabbt att jag aldrig varit på alla gator i min barndoms stadsdel. Det måste utforskas tänkte jag och började springa på den yttersta gatan. När den tog slut i Teleborgsgränsen tänkte jag vända och ta nästa ner åt andra hållet. Sen nästa upp och så vidare.

Efter att ha sprungit en kilometer uppför gatorna insåg jag att jag inte ens var halvvägs. Att kryssa fram över alla gatorna skulle bli långt. Strax efter den insikten upptäckte jag att gatorna inte följde varandra rakt. Ibland gick det inte att komma till nästa gatan utan att byta till en sidogata eller gena. När jag snurrat runt i ett par ringvägar bestämde jag mig för att inte ta med alla sidospår utan springa “raka” vägar upp och “raka” vägar ner. Jag vände vid områdets gräns upp på höjden efter ca 2,5 km och sprang sen neråt.

Eftersom jag inte bor i någon utkant hade jag längre att springa från gräns till gräns nu. Men nu var det bara nedförsbacke. Strax före jag kom ner till min gamla efter knappt tre kilometers löpning i den här riktningen kände jag mig dålig i magen. Så istället för att fortsätta förbi skolan och springa vidare på andra sidan vände jag där och sprang uppför och hemåt igen. Lyckades precis hålla mig till jag kom hem på toa. Usch, det var obehagligt och drog upp gamla minnen, men jag hoppas att det här magstrulet beror på att jag åt två hamburgare till kvällsmat och det är inte mat som funkar för mig rent generellt.

Första intryck av Altra Escalante 1.5

Återkommer med ett utförligare skotest längre fram, men jag noterar efter dagens runda att jämförtmed Fivefingers och mina andra tunna Altra-modeller så känns Escalante som att stoppa in fötterna i ett par ulliga mjuka raggsockor. Mjuka, varma och ombonade. Jag hade lite svårt för den gungiga känslan att ha 2,5 centimeters fjädrande gummisula. Altra King MT 1.5 har 1,9 centimeters sula, men den kanske är styvare också för Escalanten var mycket gungigare. Jag blev lite trött i fötterna av det. Får se om det stabiliserar sig efter några rundor. Positivt för höst och vinterlöpningen var att skorna var mycket varmare än mina andra. Tempen var någon grad strax över noll, men jag blev varm och svettig om fötterna idag till skillnad från i Vanish-R där jag frusit om tårna. På tal om varmt så var mina 2XU vantar för varma för det här nollgradiga vädret, men de blir not perfekta när vädret kryper ner lite. Återkommer till dem också längre fram.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 6340 m
 • Löptid: 00:33.33 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.53 km/timme
 • Tempo: 05:12 min/km
 • puls: 160 slag/min
           är 83% av maxpuls och 76% av HRR
 • Förbränning: 404 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén