naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Huvudloppet, känsla = normal, Löparlopp, sol, solsken, springmotcancer, Uncategorized

Huvudloppet i Växjö

Idag breddade jag min repertoar lite och var med och sprang Huvudloppet. Ett lopp till förmån för Attention Kronoberg som jobbar mot mental ohälsa.

I förrgår var det 2 grader varmt när jag cyklade till jobbet. Igår var också svalt, men idag var det full sol och prognos 19 grader! Ingen tvekan om att det var korta tights och tshirt som gällde när jag bytte om för att springa Huvudloppet.

Huvudloppet är ett välgörenhetslopp som arrangeras av Attention Kronoberg för att uppmärksamma att psykisk ohälsa ökar bland barn /ungdomar/unga vuxna. I år var tredje året för loppet och cirka 160 kom till start. Deltagarna bestämmer själv sin startavgift och hela beloppet gick till hjärnfonden för ökad forskning kring NPF diagnoser. Timingen var bra och ändamålet kändes rätt så jag ställde upp och swishade in 300 kronor.

Jag sprang ner till loppets startplats. En sträcka på fyra kilometer.
Höll fem minuter som tempo och kände mig lite segare än jag räknat med.

När jag kom fram hämtade jag lapp, gjorde en intervju med Lena Fransson som var huvudarrangör för loppet och sen gick starten.

När starten gick stod jag längst bak i gröten och där gick det sakta. Många gick helt enkelt. Så jag fick göra ett ryck och ta mig fram i fältet. Efter en kilometer kom jag upp i rygg på Växjö löparklubbs ordförande Roland Gustbée. Han höll fart strax under 5 min/km då. Låg jämsides med honom ungefär tre kilometer. Sen intervjuade jag ett par andra löpare och en militär som vaktade banan och tappade bort Roland.

Växjö löparklubbs ordförande Roland Gustbée i steget.

Ökade farten lite på slutet och avslutade sista 500 meterna i 4:30 min/km. Loppet var 4,5 km och inklusive gången i starten gick det på 21:44 för mig. Inget speciellt, men huvudsaken var att vara med och vlogga. Videon får ni som vanligt vänta på lite för det tar sin tid att klippa ihop.

Efter loppet sprang jag hem. Inledningsvis tre långsamma kilometer i 5:30-fart och sedan en avslutande kilometer lite under fem. Tre ungefär jämna fyror i tempo idag.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 12500 m
 • Löptid: 01:01:10 tim/min/sek
 • Hastighet: 12.26 km/timme
 • Tempo: 04:53 min/km
 • puls: 163 slag/min
           är 85% av maxpuls och 78% av HRR
 • Förbränning: 900 cal
 • Stegfrekvens: 175 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén