Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

2000 meter, Altra Vanish-R, Backlöpning, elljusspåretTeleborg, formtest, nytt pb, PB, personbästa, pulsklocka, pulsmätning, träningsdagbok

Topp fem idag

Tyckte det gick ganska lätt att springa den gamla 2000metersrundan från skoltiden på 9:27 i förrgår. Det tände nyfikenheten. Så jag kunde inte låta bli att ge mig upp för att maxa idag.

När jag tyckte det var dags att ge mig av ösregnade det. Så jag väntade ut regnet. Efter 40 minuter kunde jag byta om och börja jogga iväg mot elljusspåret. Det var pölar lite här och där på cykelvägen dit. Benen kändes lite tröga och det stack till runt vänster bröstmuskel som vanligt. Skulle bröstsobehaget försvinna på den knappa kilometern upp till spåret? Skulle jag skippa maxrundan annars eller skulle jag lunka ett stilla varv som uppvärmning?

Tog det väldigt lugnt i uppförsbacken som leder till spåret – 6:30 min/km. Det kändes ok i bröstmuskeln, men nu kände jag det gamla nervösa obehaget från Cooperstesten i högstadiet. Jag hatade dem då. Tio minuter ren plåga. Jag behöver inte göra det här nu. Ingen tvingar mig. Ähh, jag skiter i det.

När jag korsade asfaltsvägen där vi brukade starta tog jag ett par snabbare steg. Sen ett par till och i nedförsbacken sprang jag på ganska fort. Det var blött, en del pölar och lite halt faktiskt. Men eftersom jag vet att det efter några hundra meter kommer en lång raksträcka kände jag ändå att det vore bra att springa lite fort medan det var lättsprunget. Kastade ett öga på klockan och tyckte det såg ut som 3:50 min/km. Det borde vara vettigt. Sen lugna mig till 4:30 i backen och ösa på resten av rundan tänkte jag.

Det kändes rätt bra i början på backen, men efter halva kände jag att jag började stumna. Kollade inte klockan för jag kände att jag nog inte höll 4:30. Sprang ikapp och förbi ett yngre par som gick och rökte i backen. Otrevligt och störande, men bara att springa genom. När jag tagit den långa backen kände jag mig väldigt stum i baksidan av låren och tog ett par lugnare steg. Sen sträckte jag ut i nedförsbacken. Jag hade bränt mig i backen för benen var tunga och pulsen var upp i 175 bpm fast jag bara höll lite under 4:30 i svagt nedför nu. Minnen från gamla plågsamma rundor för förr vällde upp, men den här gången kom ingen bakifrån och sprang om mig.

Jag kämpade mot tankarna att skita i det. Jag kunde göra om det med en smartare start en annan dag. Nä, nu hade jag sprungit halva och va fan en kilometer är ju inget när man plågat sig genom en mara. Skärpning! Jag fortsatte och pressade mig under 4:30 när jag kom ikapp en dam som gick med två hundar utspridda på varsin sida av spåret. Såg ett koppel till den enda. Var var kopplet till den andra? Var den lös? När jag kom fram drog hon till sig den ena hunden, men den andra var lös. Jag sprang i full fart mellan dem och hoppades att hunden inte skulle få fnatt. Den ignorerade mig och jag kunde kämpa vidare.

Förra gången gjorde jag en snabb avslutning sista 300 meterna. Jag brukar alltid vara bra på att krama ur det sista och öka lite. Jag gav verkligen allt idag, men benen var tunga så den här gången kunde jag inte avsluta under 4:20. När jag passerade cykelvägen tog jag bara några steg till, sen fick det räcka som mål. Stum och med maxpuls gick jag ett hundratal meter innan jag började jogga hem.

När jag kom hem konstaterar jag att Strava placerat mig som femma på det Segmentet. Elljuspåret på 8:26. Jag kan inte hitta någon notering från när jag var i bra form före cancern. Jag borde kunna slagit den tiden då, men jag hittar ingen så detta är nog mitt absoluta PB. Under skoltiden var jag liten, klen otränad och kom med näppe runt under 10 minuter. När jag tittar i loggen sprang jag 3:30 i början och höll 4 blankt stora delar av uppförsbacken. Därav att jag stumnade. Om jag håller planen 3.45 på flacken och 4.30 i backen kan jag kanske ta mig under åtta. Fast det får vänta. 2000 meter är en distans som jag tycker är pestjobbig. Jag gav allt jag hade i alla fall och jag är nöjd att jag kom under 8:30.

    Löpningen i siffror

  • Distans: 3820 m
  • Löptid: 00:19:42 tim/min/sek
  • Hastighet: 11.63 km/timme
  • Tempo: 05:09 min/km
  • puls: 160 slag/min
             är 83% av maxpuls och 76% av HRR
  • Stegfrekvens: 170 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén