Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Altra Vanish-R, Kalahöjden 980m, Kalahöjdenskogen, nytt pb, PB, trailrunning, träningsdagbok

Kortlivat personbästa

Jag brukade springa rundan runt Kalahöjden ganska ofta förr. Efter byten av appar och klockor har jag svårt att hitta mina gamla tider från slingan. Det skulle nog gå att tanka över GPS-filerna till Strava, men jag har viktigare saker för mig så fick skapa ett nytt segment i Strava i förrgår. Därmed satte jag omgående ett personligt rekord på slingan. Sprang två varv då och det snabbaste var 5 minuter och 37 sekunder. Ganska ok för en cancerrehabiliterad 46åring på en slingrig och backig trailrunda på 980 meter.

Idag gav jag mig ut på en planlös runda. Som vanligt kändes det obehagligt i vänster bröst första två kilometerna. Sen gick det över. När jag kom in i Bokskogen lugnt och stilla i 5:40fart fick jag lust att ta mitt Kalahöjdenvarv. Kände mig pigg och bestämde mig för att ösa på och göra ett riktigt snabbt varv idag. Bara ett. Men snabbt.

När jag passerar stigkrysset där jag sparat mitt Strava-segment sträcker jag ut steget och ökar frekvensen. Fartvinden slår emot mig. Wow, springer jag så fort. Sub fyra? Ähh, skit samma. Jag bestämmer mig för att inte kolla på klockan och bara springa på känn. Lite under mitt absoluta max så att jag ska klara hela varvet. Efter ett par hundra meter blir stigen en smal nedförsbacke. Trädens grenar hänger ner framför mig och jag slår dem åt sidan som en slalomåkare. Det går fort. Svårt att både slå undan grenar och undvika att sparka i en sten. Så jag känner mig lättad när stigen svänger brant till vänster och går uppför igen efter en hundring. Efter en hundring svagt uppför svänger jag in på nästa nedförsbacke. Den är ändå smalare och stenigare. Slår undan grenar och springer så fort som jag vågar bland stenarna. Sen är det ett par hundra meter med mindre nedförsbacke där jag kan springa mer avslappnat innan den långa uppförsbacken början. Först är det ganska brant. Går in i branten med bra fart, men det har jag bara glädje av ett par steg. Efter cirka 50 meter uppför känns det tungt. Nu är det bara att bita ihop ett par hundra meter. Känner mig rejält flåsig när jag når toppen. Härifrån går det ganska brant nedför en smal och delvis stenig stig mot Segmentets startpunkt. Jag kan den här sträckan väl och springer fort mellan de stenigare delarna som jag saktar in och parerar stenarna. Passerar startpunkten med hög puls och viker av hemåt i hög fart. Sen springer jag hem i lugnare fart. Väl hemma kollar jag Stravasegmentet och konstaterar att jag krossat min första tid. Mitt nya personbästa är 4:12. Nu blev jag lite imponerad av mig själv. Det ligger i nivå med mina bästa tiden på 1 km slätt. Hade det inte varit så mycket jobb hade det varit intressant att synca in mina gamla tider och se hur den här tiden står sig.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 8200 m
 • Löptid: 00:43:45 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.25 km/timme
 • Tempo: 05:20 min/km
 • puls: 156 slag/min
           är 81% av maxpuls och 73% av HRR
 • Förbränning: 530 cal
 • Stegfrekvens: 175 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén