naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

400 meter, Altra Vanish-R, cancerfonden, Garmin Forerunner 245 music, Löparutrustning, naturligastegsfemmamotcancer, springmotcancer, springmotcancer.se, Stryd, Tester och åsikter om prylar för löpning, träningsdagbok, Värendsvallen

Test av Garmin Forerunner 245 och Stryd

Igår kom min Garmin Forerunner 245 till postutlämningen. Jag ville så klart ut och testa den, men igår kväll var min begränsade mage instabil. Jag fick sitta och bekanta mig med den hemma. Det var inte så dumt för den var inte så intuitiv som jag hade väntat mig.

Idag var magen stabil så jag gav mig iväg ut på en runda för att få svar på mina frågor.

 1. Hur exakt mäter Stryd footpod distans?
 2. Kan man kalibrera Stryd med 245an?
 3. Hur exakt mäter Garmin Forerunner 245?
 4. Är GPS+Glonass bättre än GPS+Galileo?
 5. Är det lätt att ladda upp data från Garmin Forerunner 245?

Distansmätningstestet

Det kan diskuteras hur viktigt det är att veta hur långt man sprungit, men jag vill veta. Det är en frihet att kunna springa nya rundor, se nya saker och få lite omväxling. Om man har utrustning som kan mäta distansen enkelt och korrekt ger det möjlighet att springa valfri distans i valfri miljö. Jag har länge sprungit med Tomtom Runner2 och den har varit tillräckligt noga för mina behov med ett undantag – den kan inte alls mäta distans inomhus. När jag insåg att jag lätt tappade räkningen på varven inomhus när jag blev trött bestämde jag mig för att skaffa en footpod.

Jag valde Stryd för att den kan fungera utan någon kopplad klocka. Den ska vara självkalibrerande, men den mäter för kort. På Göteborgsvarvet fick jag 20,6 km inklusive och Stockholm Marathon 41,6. Det inser ju alla att det är omöjligt att få kortare än den faktiska distansen när man zickzackar i fältet. Tyvärr går det inte att kalibrera Stryd via mobilen, men det ska gå med klocka. Beväpnad med ny klocka gav jag mig iväg för att springa på den exaktaste sträcka jag har tillgång till 400metersvarvet runt Värendsvallen.

För att få en referens så satte jag min gamla Tomtomklocka på högerarmen. Jag valde Stryd-appen på Garmin-klockan och sprang iväg mot “Vallen”. När jag kom fram sprang jag sakta ett varv runt för att titta på markeringarna. Den sträckan loggade min Tomtom till 6.19 km och Garmin245 med Strydappen 6.39km.

Nu var det dags för ett första testvarv runt banan. Första varvet sprang jag med Garmin245+Strydappen. Resultat 404 meter och för Tomtom 440 meter.

Andra testvarvet sprang jag med Garmin245 och den inbyggda appen Löpning med GPS+Glonass. Resultatet blev 399 meter. Tomtom loggade 430 meter.

Tredje varvet sprang jag med Garmin Löpning och GPS+Galileo. Resultat 402 meter. Tomtom loggade 420 meter.

Fjärde varvet genomförde jag med Strydappen och inställningen att mäta distans från Stryden utan GPS. Resultatet blev 405 meter. Samma varv gav 420 meter för Tomtom.


1, Hur exakt mäter Stryd footpod distans?

Imponerande exakt nu när autokalibreringen justerat Stryden från 1.0 till 1.15. Känns helt rimligt eftersom den okalibrerad mätt lite för kort tidigare.

2, Kan man kalibrera Stryd med Garmin Forerunner 245

Ja och autokalibreringen fungerar bra.

3, Hur exakt mäter Garmin Forerunner 245?

Imponerande exakt faktiskt. Ett par meter hit eller dit kan rent av bero på att jag stapplade över linjen eller fick väja för en fotbollsspelare som korsade mitt varv.

4, Är GPS+Glonass bättre än GPS+Galileo?

Går inte att avgöra på det här testet. Den ena avvek med en meter och den andra med 2 på 400 meter. Det är så lite så det kan vara rena slumpen. Skulle behöva springa många fler varv för att få ett statistiskt underlag.

Är det lätt att ladda upp data från Garmin Forerunner 245?

Innan I vintras när jag sprang lite inomhus störde jag mig på att min klocka inte kunde mäta distansen. Så jag skaffade en Stryd footpod. Jag valde den för att den skulle fungera på egen hand utan klocka eller mobil. Det har visat sig att den fungerar på egen hand, men om den inte är synkad med en klocka eller mobil så sparar den all rörelse från det att man tar upp den från bordet tills man låter den vara stilla i flera minuter. Det innebär att man får med en massa värdelöst data när man knyter skorna, åker bil till en träningsplats med mera. Eftersom den inte synkar med min Tomtom har jag fått ladda upp olika filer och inte kunna få med puls eller karta tillsammans med Stryd Power. Men Garmin Forerunner 245 var tanken att allt skulle sparas i samma fil och att det skulle laddas upp på en gång.

Funkade det som jag hoppas? Ja, det kan man nog säga. Jag ställde in mina konton i klockan och utan att jag gjorde något extra verkade allt laddats upp till Garmin Connect, Stryd Powercenter och Strava.

Under testet sprang jag 14 kilometer. Det betyder att jag donerar 70kr till cancerfonden.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 14740 m
 • Löptid: 01:16:40 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.54 km/timme
 • Tempo: 05:12 min/km
 • puls: 157 slag/min
           är 82% av maxpuls och 74% av HRR
 • Förbränning: 1000 cal
 • Stegfrekvens: 177 steg/min

2 Kommentarer

 1. Niklas

  Intressant att läsa. Det är knappt så att jag har fipplat något med min klocka när det kommer till GPS, men det är ju en stor skillnad mellan 245 vs TomTom. Fick ändå 3,04km på coopers test så tror/hoppas min klocka är hyfsat “onpoint”. Snygg första bild vid startlinjen!

Kommentera

Tema av Anders Norén