Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

6 km Bokhultet ToR, Altra King MT 1.5, Bokhultet, bokskogen, känsla = smärta/skada, nytt pb, PB, trailrunning, träningsdagbok

Ett litet PB på favoritsträckan

Dagsljus och 20 grader varmt klockan 21:00. Det är verkligen en fantastiskt skön tid just nu när det är lätt att få till en löprunda utan stress i schemat.

Som nybliven medlem i Växjölöparklubb har jag hjälpt till med lite småsaker för att få en känsla för hur klubben fungerar, men jag har fokuserat på mina lopp och springmotcancer-projektet. Idag tyckte jag att det passade bra att vara med och hjälpa till att arrangera och klocka tiden när det skulle göras ett 3000meters Coopers test. Det gav mig också möjlighet att plocka upp medaljen från Växjöloppet som jag missade.

När jag kom hem efter klubbaktiviteten bytte jag om och gav mig ut på en runda. Eftersom jag fortfarande känner av en viss smärta och lite kramptendenser i högerfoten valde jag mina Altra King som är de stabilaste skorna jag har. Efter en kilometers stilla löpning tyckte jag det började knipa och dra i insidan av hålfoten. Började fundera på om det var så klokt att springa och om jag skulle vända eller inte. Fortsatte i samma fart och jag blev mer och mer osäker på om jag kände något eller om jag inbillade mig. När jag kom till Bokhultets stigar efter två kilometer och tog ett par steg på den mjuka stigens förna fick jag en oemotståndlig lust att dra iväg.

Jag sträckte ut steget och kände att jag fick fart. Ökade på tempot ett snäpp och ett till och kände att jag började springa så fort jag kunde på den slingrande stigen. Det kändes riktigt kul att svischa fram som förr mellan träden. När jag nästan sprungit hela den finaste delen av stigen började jag känna hur pulsen dunkade, men jag bestämde mig för att ösa på allt jag hade tills stigen skulle vända tillbaka igen. Med dunkande hög puls slog jag sedan av tempot på min tilltänkta punkt. Nu när jag kom hem gjorde jag ett segment i Strava och konstaterade att det var nästan precis en kilometer. Det är lite komiskt hur många av mina naturliga rutter som råkar sluta på jämna kilometer. Eftersom sträckan är helt ny i min logg blev det per automatik ett personbästa. 4 minuter och 25 sekunder är riktigt bra på en halvteknisk trail för mig så jag misstänker att den tiden kan stå sig rätt länge.

Sen sprang jag hem i 5.45-tempo. Högerfoten kändes lite halvbra under löpningen hem och det känns som att den stelnade till lite extra efteråt. Det krampar och drar i en linje på insidan utmed stortån och hela vägen tillbaka till hälen. Obehagligt.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 6700 m
 • Löptid: 00:35:57 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.18 km/timme
 • Tempo: 05:21 min/km
 • puls: 159 slag/min
           är 83% av maxpuls och 75% av HRR
 • Förbränning: 495 cal
 • Stegfrekvens: 170 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén