naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

8 km, Altra Vanish-R, asfalt, Löpning, Noll drop, träningsdagbok, Växjösjön, Vibram Fivefingers Bikila LS

Första rundan i Altra Vanish-R

När jag började springa det här året konstaterade jag att mina gamla trotjänare Vibram Fivefingers Bikila håller på att lösas upp i sömmarna. Jag provade Vibrams nya modeller, men de kändes inte bra. Efter mycket grubblande och googlande bestämde jag mig för att ge Altra en chans. Så jag beställde hem ett par för trail och ett par för gatulöpning. Idag var det dags att testa gatuskorna – Altra Vanish-R.

Jag valde Vanish-R av tre lika viktiga skäl – zero drop, bred fotformad tåbox och Altras tunnaste sula (14 mm). Att det var på rea och endast fanns i den läckra färgen racing red gjorde inte saken sämre. Jag är svag för skor i svart eller rött.

Jag gick en dag i skorna på jobbet och konstaterade att sulan är väldigt mjuk och att skorna var förvånansvärt varma. Det överraskade mig verkligen att jag kunde bli svettig om fötterna i skor som är så lövtunna att man kan se igenom tyget.

Idag sprang jag min första testrunda på asfalt och grus. Kände mig tung och seg i steget idag också, precis som tidigare i veckan. Det var ovant och konstigt att springa på skor med en mjuk fjädrande sula för mig. I normala fall har jag ju bara tunt stumt gummi. Det kändes som jag sjönk ner i varje steg och sen svampade det upp. Altra beskriver det som fjädrande, jag vet inte om jag håller med, men jag är ju som sagt ingen tjocksulslöpare. Har beställt hem en Stryd så det ska bli väldigt spännande att se vad den tycker om spänsten i mina löpsteg sen. Jag gissar att den kommer att mäta olika för olika skor. Frågan är om det stämmer med min känsla.

Jag satte alltså iväg på gruset utmed sjön först ett par kilometer. Sen försökte jag springa så mycket asfalt som möjligt runt Växjösjön. Det blev nog knappt tre av de fyra kilometerna på asfalt. Känslan mellan grus och asfalt var inte så stor förutom att greppet var en aning bättre på asfalt. På vägen hem valde jag cykelvägen på asfalt som går i svagt uppför. Eftersom jag sprungit i 5:15 i snitt de första sex kilometerna så laddade jag för att öka på slutet. Jag var tung och seg, men den sista kilometern gick i alla fall på 4:42 minuter. I morgon ska jag testa att springa i Fivefingers för att se om det är skorna eller pollenallergi som gör att jag känt mig seg hela veckan.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 8270 m
 • Löptid: 00:42:53 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.57 km/timme
 • Tempo: 05:11 min/km
 • puls: 158 slag/min
           är 82% av maxpuls och 74% av HRR
 • Förbränning: 608 cal
 • Stegfrekvens: 172 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén