naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

2 mil, cancerfonden, halvmara, långpass, sällskapslöpning, springmotcancer.se, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

20 km med Niklas

Idag var det förmiddagslöpning som gällde. När jag hade ätit frukost fick jag tag på Niklas som skulle ut ett långpass. Han skulle springa runt både Södra och Norra Bergundasjön. Det har jag aldrig gjort. Så jag blev så klart nyfiken och hängde på.

Niklas är stark så utan att han tänkte på det drog vi iväg i 5:10 min/km först kilometerna. Efter tre kilometer fick jag påpeka att 5:10 är för styvt för mig på milen och på två mil lär det inte funka. Så vi sänkte farten till 5:30 min/km. Även 5:30 kändes som en utmaning, men kroppen protesterade inte så jag tänkte att vi kunde hålla det ett tag i alla fall.

Efter sju kilometer fick jag lust att testa och vlogga. Tog upp kameran och körde en improviserad intervju med Niklas. Ska se om materialet blev bra nog för att publiceras senare i helgen.

Vi malde på och efter 15 kilometer kände jag att det var läge att se om jag kunde äta en energybar. Behövdes inte för dagens runda, men jag måste träna att äta under löpning för att veta om det funkar med mitt reducerade magsystem om jag ska klara Stockholm Maraton. Det var förvånansvärt torrt och svårtuggat, men jag hade ju vatten med mig idag så jag fick klunka i mig det också. Konstaterade när jag knaprade i min baren att jag nästan lyckats dricka en halv liter vatten också idag. Magen gjorde glädjande nog inga starka reaktioner på det jag åt.

Efter 17 km kändes det fortfarande bra konditionsmässigt, men det började hetta lite under höger stortå. En tendens till blåsa, men det var inte så långt kvar hem så det var bara att fortsätta. Niklas och jag delade på oss vid 17,5 km.

Efter 19 km blev jag ikapp och förbisprungen av en yngre löpare. Eftersom jag nu bara hade en km kvar på rundan använde jag honom som hare för en slutspurt och hakade på. Det gav en avslutande kilometer på 4:50. Slutresultat för dagens runda blev 19,99 km på snitt 5:30. Mycket bättre än väntat! Dyrt blir det också – 100 spänn till cancerfonden.

Niklas i steget utanför Bergunda kyrka.
    Löpningen i siffror

  • Distans: 19990 m
  • Löptid: 01:49:58 tim/min/sek
  • Hastighet: 10.91 km/timme
  • Tempo: 05:30 min/km
  • puls: 164 slag/min
             är 85% av maxpuls och 79% av HRR
  • Förbränning: 1469 cal

Kommentera

Tema av Anders Norén