Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Craft vintertights, känsla = stark, owayo, Snötippen ToR 4km, Stela vader, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

Sub 20 i fantastisk solnedgång!

Åt en hamburgare på Max till lunch vilket gjorde magen lite lätt instabil i eftermiddag. Blev väldigt frusen på vägen hem. Sen hade vi lovat sonen att laga lasagne i kväll och lasagne har min mage hittils inte klarat av. Men kanske, kanske stabiliserar löpning min mage. Ett långskott, men värt att provas. Så jag drog på mig vintertajtsen och tvingade mig stel och frusen ut för att springa en liten runda medan lasagnen skulle in i ugnen.

När jag kom ner till sjön möttes jag av en fantastisk solnedgång. Knäppte ett par bilder med mobilen och började sen springa utmed sjön. Efter ett hundratal meter hittade jag en ännu bättre fotovinkel och gjorde ett ministopp för att knäppa ett par bilder till. Sen upp på grusvägen och iväg igen. När jag sprungit en liten bit såg jag att klockan visade 4:50 min/km.

Det var en positiv överraskning eftersom jag inte alls tyckte att jag ansträngde mig. Jag slog också av tanken att klockan brukar lägga på en 20-30 sekunder på tempot. Inte kunde jag väl springa sub 4:30 oberörd? Näe… Nåja, eftersom det kändes bra och jag ändå bara tänkt springa en fyra så kunde jag lika väl hålla den här farten, vilken den nu än var.

Så jag fortsatte springa med glada pigga steg sneglande ut över den vackra solnedgången. Efter vändningen vid två kilometer började det kännas lite i flåset och en viss stelhet fläckvis i vaderna. Är det det som kallas gubbvad? Enligt klockan dippade jag upp över fem min/km under vändningsmomentet, men strax efter det tog jag mig ner under fem igen. Under den tredje kilometern började det ta emot och bli jobbigt, men jag var nyfiken på vad tiden skulle bli om jag kunde hålla mig under fem på klockan och bet ihop. Den första halvan av den sista kilometern var lite jobbig, men när jag klarade att hålla mig under fem där så fick jag en mental boost och kunde stå på och öka sista biten.

Var riktigt slut när jag slog av klockan. Vacklade omkring och övervägde att sätta mig på grillplatsen, men bet ihop och tänkte på att det ska vara bättre att röra sig efteråt. När pulsen lugnat sig kollade jag tiden på klockan – 19:22! Wow, för en månad sen tyckte jag det var bra att nästan komma under 22 minuter. Att krossa det med över två minuters förbättring var en stor positiv överraskning. Nu fick jag nästa lite hybris och en känsla av att mitt gamla PB på 18:00 är inom räckhåll snart. Fast nu ska jag vara disciplinerad och inte göra några dumheter. Lugnt och fint, jag har andra planer för året.

Dagens 20 kronor till min insamling på cancerfonden betyder att jag är över 2700 kronor. Även det bättre än väntat från när jag startade insamlingen.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 4010 m
 • Löptid: 00:19:22 tim/min/sek
 • Hastighet: 12.42 km/timme
 • Tempo: 04:49 min/km
 • puls: 163 slag/min
           är 85% av maxpuls och 78% av HRR
 • Förbränning: 283 cal
 • Stegfrekvens: 178 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén