Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Craft vintertights, Joe Nimble Softtoes, långpass, sällskapslöpning, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok

13 km i sällskap med Växjö Ultra

Just nu går det riktigt bra. Jag springer på i lugnt tempo och kilometerna bara swishar förbi under mina fötter. Idag lyckades jag också få till att få med bra sällskap. Vi har försökt ett par gånger och idag klaffade det så jag fick med mig två grabbar från Växjö ultralöpare.

Balaclava var alldeles för varmt att springa i när det bara var fyra minusgrader.
Balaclava var alldeles för varmt att springa i när det bara var fyra minusgrader.

Ville inte komma försent och ha dem stående frysande i minusgraderna så jag packade och var redo i god tid. Klev ut genom dörren och insåg att jag var en halvtimme för tidig. Överladdad var ordet. Så jag klev in igen och tog det lugnt en stund till. För lugnt, så därför kom jag iväg precis på håret och höll lite raskare tempo än jag hade tänkt. Snittade 5:30 min/km de två kilometerna jag skulle springa till mötesplatsen. Eftersom det såg iskallt ut hade jag pälsat på mig med fodrade vintertights och balaclava idag. Efter de två kilometerna till mötesplatsen var jag svettig och kokade så balaclavan åkte ner i min Salomonväska för resten av rundan. 4 minusgrader är inte speciellt kallt när man springer.

Det blev dock perfekt tajmat för de gled in med bil på parkeringen precis när jag kom dit. Efter en kort överläggning valde vi att springa Södra Bergundasjön runt. Det hade jag inte gjort själv i mörkret, men med sällskap av två och med pannlampor kändes det lugnt.

Vi malde på i 6 min/km. Malde var ordet för det var väldigt mycket snack. Perfekt för mig som nuförtiden börjat uppskatta lugna pass mycket mer än att ligga på gränsen och pressa. Fick höra en hel del om hur det går upp och ner under ultralopp. Känns lite overkligt att lyssna till vad som händer efter åtta. Alltså inte åtta km utan åtta mil. Jag har ju själv aldrig sprungit mer än lite över tre.

I sammanfattning en jättetrevlig runda. Positivt var också att jag lyckades springa på knölig packad snö med min JoeNimble Softtoes utan några kramper eller andra problem med fötterna så det finns hopp om att de kan funka som bra komplement till mina Fivefingers.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 12970 m
 • Löptid: 01:17:08 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.09 km/timme
 • Tempo: 05:56 min/km
 • puls: 160 slag/min
           är 83% av maxpuls och 76% av HRR
 • Förbränning: 983 cal
 • Stegfrekvens: 172 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén