naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

Allmänhetens löpning, höger knä, inomhuslöpning, känsla = normal, Tipshallen, träningsdagbok, Växjö löparklubb, Vibram Fivefingers Bikila LS

7260 meter utan tidtagning

Det är skräpväder nu faktiskt. Mörkt, kallt, regn och snöslask. Så det passade bra att att springa på allmänhetens löpning i tipshallen idag.

Dagens runda råkade sammanfalla med att löparklubben skulle köra ett intervallpass där. Intervaller under ledning av Anders, känner jag mig inte i slag för så den delen stod jag över. Så min plan var att hänga med på uppvärmningsvarven och prata lite med dem och sedan köra mitt eget pass.

Anders drog igång uppvärmningen innan min tröga Tomtom hittat någon sync med satelliterna. Jag klickade över till löpbandsläge. Klockfan fortsatte att snurra runt i “please wait”, jag bytte till ett annat läge. Samma snurr där. Efter ett kvartsvarv gav jag upp och slog på stoppursfunktionen så jag i alla fall skulle få tiden. På andra uppvärmningsvarvet tyckte jag att det drog obehagligt i vänster vad och höger knä kändes också inte hundra. Att stå över intervallerna blev helt givet nu. Det sprangs tre gemensamma varv sen stannade gänget. Jag fortsatte i ett behagligt tempo och lämnade dem att stretcha och ladda för sina intervaller.

Är mjukt inomhusunderlag extra jobbigt för Fivefingers? Känns nästan som att fötterna får jobba som i sand.

På åttonde varvet kom den första av dem ikapp och gick förbi mig i en intervall. Högerknät kändes lite halvömt på utsidan och vänstervaded kändes fortfarande lika stel. Jag hade tänkt springa lite längre än sist idag, men det är dumt att dra på sig småskador. Fortsatte i vad som kändes som samma fart. Efter 13 varv började jag bli trött i hela fötterna. Då kom jag ihåg att jag hade förvånats över hur segsprunget jag uppfattat underlaget sist. Knät och vaden blev inte värre, däremot blev jag tröttare och tröttare i fötterna för varje varv som gick. På sista långsidan av tjugonde varvet som jag bestämde skulle vara mitt sista tryckte jag på lite.

Kändes som att jag ökade tempot rätt bra. Det kändes inte tungt konditionsmässigt. Däremot kändes med en gång obehagligare i högerknät så jag klev av vid varvlinjen i hög fart. Sen slog jag av klockan och åkte hem. Nu när jag sitter hemma och syncade in klockan inser jag vilket stort misstag det var. Min Tomtom är så dum att den inte sparara något data alls om man använder tidtagning. Med andra ord har jag ingen aning om tiden, tempot eller pulsen i dag, bara att jag sprang 20 varv gånger 363 meter(som Anders sa att varvet var. Surt att inte ha någon aning om hur jag sprang. Hmm… jag måste nog testa min klocka mer inomhus och hitta en fungerande inställning. Så jag får sätta en uppskattad tid och min standardpuls bara för att inte helt bryta kurvorna i statistiken.

Skönt att lämna det mörka slasket på väg in i en hall 🙂
  Löpningen i siffror

 • Distans: 7260 m
 • Löptid: 00:42:00 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.37 km/timme
 • Tempo: 05:47 min/km
 • puls: 153 slag/min
           är 80% av maxpuls och 71% av HRR
 • Förbränning: 605 cal
 • Stegfrekvens: 170 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén