Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Joe Nimble Softtoes, löparskor, owayo, Tester och åsikter om prylar för löpning, träningsdagbok, Uncategorized

3 km löpning i för stora skor

Efter att fått upp ögonen för Joe Nimble när jag var hjälpreda på KUL-helgen 2018 gick jag in på det enda försäljningsstället i södra Sverige när jag var i Malmö i mellandagarna. Tanken var att köpa ett par promenadskor för vardagsbruk, men säljaren i butiken sa att många springer i dem så vi började resonera om det. Jag lyfte fram att jag provat i princip varenda märke av minimalistiska skor utan framgång bortsett från Fivefingers. Hon stod på sig att det skulle funka. Så upp till bevis tänkte jag och drog på ett par i butiken.

-Nej du måste ha större, sa hon direkt.
-Tycker de sitter rätt ok, svarade jag.
-Nej, större, foten måste kunna röra sig fritt i skorna, insisterade hon.

Resonemanget var att Joe Nimble är gjorda för att fote ska kunna vara fri och inte slå emot någonstans. Ovant och konstigt för mig som är van vid att skor antingen är för trånga(som i traditionella skor) eller att de måste sitta helt exakt som mina Fivefingers. För stora har jag aldrig haft. Men ok om det är deras koncept så ska jag ge det chanser, tänkte jag.

Efter en hel del provande och velande slutade det med att jag köpte två par, en högre skinnmodell för vardagsbruk och ett par Joe Nimble Softtoes protected för att försöka springa i. Skulle de visa sig bli mitt efterlängtade första par vinterskor som kan stå emot vinterkyla med blött slask?

Modellen Softtoes protected är gjorda i ett slags neoprenematerial som ska stå emot väta och vara varmt. Sulan är en mönstrad sula för trail gjord av Vibram. Säljaren visste inte exakt tjocklek, men de är rätt mjuka så jag gissar att de är 3 mm tjocka plus att mönstret och dobbarna bygger på 3 mm.

Onsdagen 26/12 var jag med på mitt första intervallpass med Växjö löparklubb. Sviterna av den övningen sitter fortfarande kvar i högervaden. Men det känns bättre idag så jag tyckte det var dags att testa en liten runda och passade också på att testa mina nya Joe Nimble på samma gång. Vädret med halv storm och några minusgrader var kanske inte idealiskt löparväder, men perfekt väder att testa vinterutrustning. För ovanlighetens skull tog jag därför mina kalsonger med vindbreaker och mina tjocka vintertights från Craft.

Det tog inte många stegs löpning innan jag insåg att höger vaden inte är bra än. Det kändes som en typisk klump av träningsvärk/bristning mitt i vadens övre del på högersidan. Så redan efter några hundra meter beslutade jag mig för att stanna och försöka ta lite selfies istället. Det gick som vanligt inget vidare. Stormen hade inte helt bedarrat så förutom de vanliga problemen att hitta något vinkelrätt att luta mobilen mot så blåste den också ner när jag väl slagit på timern. Så jag fick springa fram och tillbaka ett dussin gånger tills kameran fyllt minnet i mobilen.

Efter fotopausen fortsatte jag springa igen. Det kändes inte bra i vaden. Jag hoppas att det skulle mjukna till och släppa, men det blev bara värre. Efter en och en halv kilometer vände jag. Det kändes inte bra alls. Det som var bra den här rundan var att trots några minusgrader och kraftig blåst så frös jag inte alls. Min Owayo-jacka är både vindtät och varm och Joe Nimble var varma om fötterna med bara vanliga strumpor i.

Sprang inte så långt idag så det är lite svårt att säga hur bra skorna är att springa i, men jag kände en antydan till hålfotskramp under vänster fot och så lät det väldigt mycket flopp-flopp om mig när jag sprang. Får göra fler test för att komma fram till något mer definitivt.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 3010 m
 • Löptid: 00:17:17 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.45 km/timme
 • Tempo: 05:44 min/km
 • puls: 149 slag/min
           är 78% av maxpuls och 68% av HRR
 • Förbränning: 227 cal
 • Stegfrekvens: 153 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén