naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

bloggning, PHP, Wordpress

Projekt löparblogg!

För att gå ut och bli en publik figur i löparSverige behöver jag en bra hemsida. Jag hittade inget perfekt, så nu håller jag på att koda en egen lösning som jag kunna visa löpdata i mina inlägg. Då jag drog på mig min värsta träningsvärk på massor av år har jag inte kunnat springa sedan den 26/12 vilket har varit väldigt störande så här mitt i långhelgen. Det positiva är att jag därför fokuserat min tid på att utveckla bloggen.

Första steget i att skapa en egen blogg blev att hitta någonstans att ha den på. Jag kunde inte vara kvar på wordpress.com eftersom de inte kunde lösa så att jag fick ha en .SE domän och jag ville gärna ha adressen naturligasteg.se som skulle bli mycket kortare i tryck på mina kläder. Efter en googling bland olika rekommenderade webbhotell fattade jag beslutet att satsa på misshosting.com. Mestadels för att de verkade billigaste och erbjöd .SE

Svårigheter att flytta bloggen

Det visade sig ganska omgående att jag underskattat själva flytten av min blogg. Eftersom jag har kört ett fritt konto på wordpress.com med deras gratis standardmall hade jag inte tillgång till att installera ett exportverktyg för mina gamla inlägg och bilder. I grunden stödjer wordpress som verktyg XML export.Här körde jag fast. Jag lyckades spara ner inläggen i en stor XML-fil, men när jag skulle läsa in dem på Misshosting så stoppade exporten efter ett hundratal inlägg och visade olika felkoder. Jag kontaktade då Misshosting som svarade snabbt i sin supportchat även fast det var mitt i natten, men de som svarade hade väldigt låg teknisk kompetens. De hjälpte mig knappt ens i rätt riktning. Så jag fick googla och surfa runt på diverse forum för att till slut hitta var jag skulle skruva på servern så att den orkade lyfta över alla mina inlägg.

Kodning av eget tema och löparfunktioner

När jag väl flyttat över inläggen var det dags för att få till designen. Även här stötte jag på patrull. Mitt gamla tema från wordpress.com är ut produktion och jag kunde inte exportera det utan att uppgradera mitt konto till pro och det skulle kosta en bra slant. Och i ärlighetens namn var det inte så fint. Nåt snyggare borde jag kunna hitta. Jodå, finare teman finns, men de flesta är lite av crippleware d.v.s. för att man ska kunna byta logotyp, grundfärger eller några andra basic inställningar måste man låsa upp dem till pro versioner genom att köpa dem. Något riktigt löparbloggstema hittade jag inte. Efter rätt mycket letande var det närmaste jag kom ett tillägg som heter Runners log. Och så provade jag att lägga in det i olika teman, men inget stödde det bra och själva tillägget verkar kodat för att visa all löpardata eller inget, men själva grunden att man kan skriva in löpardata för varje inlägg passade mig bra för då kan jag gå in i efterhand och uppdatera mina gamla inlägg med tid, puls och så vidare.Eftersom wordpress är open source så valde jag att ladda hem ett tema och börja skriva om både tillägget och ändra i ett tema så att datat kan visas på varje inlägg och på startsidan. Det blev jag klar med igår.

Utveckling av löparfunktioner i framtiden

Nästa steg blir att utveckla så att jag kan visa en snygg sammanställning av siffrorna på en sida för totalstatistik för jag vill inte blanda in det i enskilda inlägg. Och så finns det en del som lägger till skor i statistiken som jag inte fått till visning av alls. Den delen vore kul att utveckla framöver. Om jag får lust och tid kanske jag även utveckla en funktion för att logga datat per löprunda så jag kan se utvecklingen för olika rundor.

Kommentera

Tema av Anders Norén