Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

cancerfonden, formtest, Löpning, naturligastegsfemmamotcancer, snötippenfyran, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS, vinter

Stora saker på gång

Det kändes fint förra tisdagen, men sen blev det skit. Jag åkte på en förkylning och så har magen varit i obalans. Så det har inte blivit en enda löpmeter förrän idag. Jag har svårt för att träna på lunchen som många av mina kollegor brukar göra, men eftersom jag jobbade hemifrån på förmiddagen drog jag ut precis före lunch. Det var nollgradigt och vindstilla ute så det fick bli både mössa och vantar på. Huttrade igång med siktet inställt på en fyra kilometer. Huttrandet fick mig att ta snabba trippande steg i början. Det ledde till att inledningen gick rätt fort. Första 200 gick i 4:30 fart och det kändes upplyftande så på ren inspiration gick första kilometern på 5:08. Eftersom jag såg det på klockan och fortfarande kände mig pigg då vaknade tanken på att första klara ett snitt på under fem blankt idag.

Andra kilometern kändes jobbigare, men enligt klockan låg jag på ett totalsnitt runt 5:05 så det kändes möjligt idag. Medan jag sprang funderade jag på det smågalna i att ge sig ut och maxa efter en veckas sjukuppehåll och mitt nya lite smågalna påhitt. Tänker hålla er på halster lite till, men jag håller på med en för mig ganska stor sak som ska göra mig lite mer synlig framöver. Om kroppen ställer upp kan det innebär att jag hakar på lite andra löpargrupper och även anmäler mig till lite lopp 2019. Avslöjar inte vad jag håller på med riktigt än, men jag är riktigt peppad och nyfiken på hur det kommer att bli.

Med tankar på projektet i huvudet dippade farten under den tredje kilometern och jag kände att energin började ta slut i benen. Snittet hade stigit till 5:08 min/km enligt klockan, men det kändes ändå rätt ok, för den brukar vara lite off och jag brukar alltid avsluta bäst sista kilometern.

Jag visste det inte då för jag kollade inte pulsen på klockan, men när jag inledde den fjärde kilometern hade jag sprungit på 15:20 och pulsen låg på 179 bpm. Inte konstigt att jag kände mig trött, men nu var det ju bara upploppet kvar och jag trodde att jag bara skulle behöva pressa mig lite under fem på sista för att klara min fyra på under 20 minuter idag.

Så jag plågade mig till att öka farten ett snäpp till. Tyckte det gick rätt fort, men så fort det kom minsta motlut blev det tungt och jag tappade tryck i steget. Med bara ett par hundra meter kvar sneglade jag på klockan och den visade snitt 5:04. Det gav en impuls till att ge upp och skita i det, men då tänkte jag på mina dygn på sjukhuset och att den här smärtan inte var mycket med än en sexa av tio och tryckte på det absolut sista jag hade. Var helt slut slut när jag passerade min startpunkt och var på vippen att kasta mig på marken, men bestämde mig för att flåsande stappla runt. Klarade jag mig under 20 minuter? Nej, tyvärr inte. Avslutande kilometern gick på 4:49 och totaltiden stannade på 20:20. några sekunder bättre än sist, men jag fixade det inte idag heller. Pulsen var uppe i 185 bpm på slutet så jag hade verkligen inget kvar att ge. Kanske fixar jag det snart om jag är mer disciplinerad med att hålla ett jämt tempo.

När jag kom hem, betalade jag fakturan så nu är det bara att spänt vänta in leveransen sen. Länge sen jag var så nyfiken och laddad. På tal om projekt så pyntade jag så klart in en tjuga till till min cancerfondsinsamling. Ett par små rundor till så spräcker den 500 kr.

NS-owayoJack-back close

  Löpningen i siffror

 • Distans: 4020 m
 • Löptid: 00:20:20 tim/min/sek
 • Hastighet: 11.86 km/timme
 • Tempo: 05:03 min/km
 • puls: 166 slag/min
           är 86% av maxpuls och 80% av HRR
 • Förbränning: 292 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén