Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Cancer

Från löpare till cancerpatient och tillbaka

Det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg i bloggen. Jag tyckte ju att 2016 var ett skitår med magproblem och dålig form. När jag gick till läkaren i slutet på året för att få bukt med magen snurrade tankarna kring stressmage, hemoroider, glutenintolerans eller någon annan konstig sjuka. När jag fick beskedet i januari och att det var en liten cancertumör blev jag förvånad. Livet är verkligen oförutsägbart, ena dagen går man och ojjar sig för dålig form och lätt illamående. Sen plötsligt får man lyssna till allvarsamma läkare och gå igenom alla möjliga sorters blodprover och röntgenundersökningar. Hela tiden har alla framhävt att jag har en god prognos att bli botad och att min goda allmänkondition kommer att hjälpa mig mycket, men det kommer att ta lite tid och bli plågsamt. 

Jag har alltid haft lite av sprutfobi så min första oro var inför undersökningarna. Usch, tänk en sån massa obehagliga stick jag kommer att få. Antingen var min minnesbild dålig eller så har jag haft otur med dåliga nålstickare tidigare i mitt liv för alla de stick jag fått nu har inte varit jobbiga alls. Så den fobin är botad nu.

Nästa steg nu blir att gå igenom en strålbehandling och sedan en ganska stor operation. Eftersom tumören sitter på tarmen kommer man att plocka bort en bit av tarmen. För att den i sin tur ska kunna läka kommer man att sätta in en tillfällig stomi. Den kommer jag antagligen att få ha någon månad. Det är alltså troligt att min första målbild att bli frisk till en första jogg i bokskogen i maj kommer att spricka. Troligen får jag ägna mig åt promenader fram till hösten istället.

Efter lite funderande har jag kommit fram till att detta faktiskt kan föra något positivt med sig. När jag blivit botad och kan springa igen kommer jag att få börja om från ett läge där jag aldrig varit förut. Med andra ord kommer jag från det läget bara att kunna utvecklas och bli bättre. Dessutom har jag mina tidigare gamla erfarenheter av hur jag startade förra gången som kan hjälpa mig att göra mer rätt och mindre fel den gången.

Med den positiva målbilden går jag nu in i strålbehandlingsveckan som börjar i morgon och veckan därefter läggs jag in för operation. 

Kommentera

Tema av Anders Norén