Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Bokhultet, bokskogen, höger knä, Kalahöjden 980m, Kalahöjdenskogen, känsla = normal, känsla = smärta/skada, knäproblem, långpass, Löpning, plantar fascia, Solsken, träningsdagbok, UltraSpire Surge, Vibram Fivefingers Bikila LS

Sluta spring!

Jag är ateist, men när det kommer till löpning undrar jag ibland om det inte finns något väsen som vill att jag ska sluta springa. Småskador, förkylning, tidsbrist, cykeldårar och nu även getingar gör sitt bästa för att hindra mig. Idag vaknade jag upp till fantastiskt väder och blev sugen på att ta ut båten på en fisketur, men ingen i familjen var sugen på att följa med så då la jag ner det. När jag gick och småsurade så var det lika bra att ge sig ut och springa lite istället. Med temp runt 28 grader hängde jag på vätskeryggan och en keps.

Iväg ut och började springa. Hade lite svårt att få ryggan att sitta bra. Den skavde lite så jag bökade med den bakom ryggen medan jag sprang. Då stack det på magen strax ovanför höften. En geting! Va fan! Joggande mitt på grusvägen blir man stucken sådär. Jaha, ska jag gå hem och badda sticket nu? Nä, fan heller. Det ska inte stoppa mig, tänkte jag och fortsatte ännu argare.

Så jag kutade vidare. Höll min vanliga standard 5:20 fart de första två kilometerna. Sen tog jag det lite lugnt ett par kilometer i bokskogen och uppför Kalahöjden så jag dippade ner mot sex min/km bitvis. Det kände rätt ok på alla sätt och ilskan började avta. Sprang lite planlöst och valde vägar jag inte sprungit på ett tag. Efter sex kilometer kom jag in på slingan Växjö runt och mötte på dagens första mountainbikare. Det gick fort, men eftersom den grusvägen är bred vad det inga problem att hålla åt sidan och mötas. Det gav dock en fartkick och en kort period sprang jag under fyra. Insåg snart att det inte skulle hålla eftersom det skulle bli över milen idag minst.

Det kände helt ok fysiskt så jag passade på att springa vidare bort mot mitt gamla riktmärke Biltema. När jag springer förbi Biltema brukade jag räkna det som ett långpass förr. Vände efter Biltema och började springa hemåt. Nu började jag känna att det hettade under fotsulorna. Ajdå, risk för blåsor. Inte mycket att göra åt det, bara att fortsätta. När jag sprungit drygt en mil började det göra ont i knät. Inte akut som när jag tvingats bryta förr, men på samma ställe fast mindre intensivt. Jag höll jämnt tempo runt 5:30, men smärtan bara ökade gradvis och jag övervägde att stanna och gå sista 5-6 km hem.

Men då tänkte jag på ultralöparnas racerapporter där de brukar skriva att alla delar av kroppen gör ont och bara skriker stanna med timmar kvar på loppet. Så nog fan kan jag väl bara bita ihop och klara fem km drygt. Tänkte också på Maramackans blogg inlägg om att vara självplågare. Och jo, man är nog lite självplågare om man bara ska springa hem sista biten fast man är i dålig form och vet att man inte ens är nära något personbästa och dessutom springer en ny ad-hoq stäcka. Hade det varit förr då jag var mer fokuserad på att utvecklas lite så hade jag stannat med motiveringen att det inte är någon mering att dra på sig skador. Men idag var jag dum och enivis. Jag malde på. Efter ett par kilometer passerade jag ett par Pokestop som jag klickade på i förbifarten. Noterade den komiska varningen “You are going to fast, are you a passenger?”. Haha, skulle 6min/km vara bilfart? Dumheter, det borde verkligen se över sina hastighetsgränser.

Med ungefär två kilometer kvar hem bet jag ihop och tänkte att det var bättre att springa fortare och göra pinan kort. Ökade till snabbare än 5:30 min/km. Strax efter fartökningen kändes det bättre i knät. Jag hade varit för fokuserad på smärtan för att komma ihåg att det ofta släpper om jag rätar ut löpsteget. Kämpade mig hem sista biten och satte mig i en solstol för att vila ut. Herregud var det luktar ostbågar, var det första jag tänkte då. Aldrig känt det förut. Är det någon mer som luktar ostbåge efter ett långpass?

  Löpningen i siffror

 • Distans: 15850 m
 • Löptid: 01:29:26 tim/min/sek
 • Hastighet: 10.63 km/timme
 • Tempo: 05:38 min/km
 • puls: 164 slag/min
           är 85% av maxpuls och 79% av HRR
 • Förbränning: 1201 cal
 • Stegfrekvens: 174 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén