Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

återhämtningspass, Kalahöjdenskogen, känsla = normal, Minimalistisk löpning, träningsdagbok, Vibram Fivefingers Bikila LS

Intelligent återhämtningsjogg

Fick för ett par månader sedan reda på att en gammal gymnasiekompis skulle komma ner till påsk. Förra veckan var min familj kräksjuka så vi kom fram till att det var bäst att han inte kom hem till oss utan att vi skulle ta en söndagsjogg istället. Testade i förrgår för att se hur mycket jag skulle klara av. Det kändes minst sagt skakigt så jag var rädd att han skulle få dra runt på ett riktigt ankare idag.

Cyklade ner till mötesplatsen i lugn fart för att spara energi. När jag kom fram och skulle låsa cykeln insåg jag att jag tagit fel nyckel. Det var nyckeln till brevlådan. Var 10 minuter i förstid så jag stod på som en galning och cyklade hem för att hämta rätt nyckel. Kom tillbaka helt slut fem minuter försenad. Han hade haft lite strul med sin tvåring så han kom ett par minuter senare än jag. Skönt, för jag behövde verkligen ett par minuters återhämtning.

Vi gav oss av och han tog täten. Pratande om svårigheten att styra tider med småbarn gav vi oss hav. Han tog täten och drog upp farten till ner mot fem minuter/km. Det kändes tungt och jag sa att han inte behövde dra på för min skull. Han hade bilden att jag var vältränad och fråga hur mycket jag sprang. Jag svarade att jag faktiskt kolla i min logg igår och att de senaste månaderna knappt legat på en runda per vecka.

Efter en kilometer kom vi in på det faschinerande ämnet Paolo Macchiarini. Min vän som jobbar på Karolinska förklarade att han helt enkelt är en solo och vårare som lyckats dupera flera institutioner i Europa och inte bara Karolinska. Något som gjorde mig ännu mer förbluffad. Man förväntar sig ju att en miljö full av intelligenta människor som KI borde vara väldigt kritiska och effektiva på att sortera ut bluffmakare, men som vanligt verka den enskilda äregirigheten gått före gott omdöme så att man hellre blundat för sanningen än att riskera sin personliga karriär. Detta ämne avhandlades gående.

Sen drog vi igång och joggade runt i bokskogen igen. Efter ett par kilometer stannade vi av igen och avhandlade ett annat ämne innan vi satte av igen. Sprang upp på Kalahöjden och tittade på stan en halvminut innan vi sprang tillbaka till Strandbjörket där vi parkerat cyklarna. Det blev totalt sett en trevlig runda på 7,5 km i avslappnat tempo som passade bra för mig.

  Löpningen i siffror

 • Distans: 7520 m
 • Löptid: 00:52:16 tim/min/sek
 • Hastighet: 8.63 km/timme
 • Tempo: 06:57 min/km
 • puls: 148 slag/min
           är 77% av maxpuls och 67% av HRR
 • Förbränning: 582 cal
 • Stegfrekvens: 158 steg/min

Kommentera

Tema av Anders Norén