Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Årskrönika, Löpning, magsjuka, motion, träningsanalys

Årskrönika 2015

När jag började springa längtade jag till ha sprungit så länge att jag skulle kunna börja se trender och lära mig något. Nu har jag sprungit i drygt fyra år. Så har jag fått ihop nog med statistik för att dra några slutsatser som kan göra mig till en bättre löpare? Både ja och nej. Jag har lärt mig ett par saker jag bör göra och ett par dumheter jag borde sluta med. Tyvärr har det visat sig att det är svårt att omsätta kunskapen i praktisk handling. 2015 var ett år som tydligt visade på det.

Det som jag lärt mig tydligast är att kontinuitet ger resultat. Att hålla en så jämn och hög träningsmängd över så lång tid som möjligt ökar kapaciteten. Självklart eller hur? Inga mirakelpass, nyttokost eller annat hokuspokus fungerar om man inte kan träna ofta. Vad är då ofta? I mitt fall ungefär varannan dag eller oftare. Med den kunskapen borde jag haft cirka 150 träningspass under året. Hur blev det? För 2015 blev det magra 79 pass. Det motsvarar alltså i snitt fyra dagars vila mellan varje pass. Det hade varit illa i sig om det sett ut så. Vad som är värre är att det varit ojämnt fördelat också. Jag har haft flera uppehåll från löpning p.g.a diverse sjukdomar. Avbrott längre än ett par veckor. Så kontinuitet har jag absolut inte haft. Varje comeback har känts som en omstart nästan från nollpunken. Så illa har det defakto inte varit. När jag började springa 2011 klarade jag inte ens två kilometer oavbrutet. Men mentalt har det känts väldigt jobbigt och präglat året.

Vad har den bristande kontinuiteten inneburit resultatmässigt? Givetvis har det inte blivit så många kilometer sprungna även om jag ofta kompenserat med att ta längre rundor när jag väl kommit ut. Dock har orken inte funnits för att genomföra de riktiga långpassen. Maraförsök har inte ens existerat i tankevärlen. Genomsnittet landade på ungefär 6,5 km jämfört med 2014 års snitt på nio km.

Genom att springa kortare och sällan sprungna rundor har jag dock lyckats putsa ett par anskrämligt dåliga personbästan. Snittfarten har dock landat på 5:29 min/km trots en kortare snittlängd jämfört med 2014 års 5:24 i snitt.

Så det här året blev inte vad jag hoppats på. Hälften så många och hälften så långa rundor. Och precis som så många andra löprundor under 2015 fick jag ställa in dagens runda av hälsoskäl. Familjen lyckades dra på sig är liten magsjuka igår. Troligen lättare matförgiftning efter restaurangbesök.

Kommentera

Tema av Anders Norén