naturligasteg

Steg för steg, krona för krona, en löpares kamp mot cancer

barfotalöpning, hålfotskramp, känsla = normal, löparskor, Minimalistisk löpning, Nike Free 4.0, nytt pb, PB, personbästa, snö, solsken, tjäle, träningsdagbok, ullstrumpor, vinter

Nike Free 4.0 testade

En Nike Free 4.0 är mjuk och böjlig

Var på mellandagsrea i Malmö i förrgår. Råkade hitta ett par snygga svartvita Nike Free 4.0. Var nyfiken på dem när de lanserades. Dels för det hypade Flyknitmaterialet som sopade hem i princip allt i London OS och för att de var Nikes enda modell för Barefoot-running. Har inte sett några till vettigt pris sen de lanserades, men nu stod de i Stadiums hylla för halva svenska ockerpriset så jag slog till och köpte ett par för rimliga 800 kr. När jag passerade RunnersStore fick jag också tag i ett par nya vantar för en dryg hundring. Aldrig fel för sonen lånar mina vantar till skolan och det försvinner någon då och då.

Köpte skorna för att ha på jobbet och som allmänna fritidsskor för jag har testat andra lättdämpade Barfotaskor tidigare med nedslående resultat. Men har man köpt ett par löparskor måste man ju i alla fall provspringa en gång för att se. Så jag gav mig nyss iväg. 1 minusgrad och strålande skolsken. Grusvägarna var stenfrusna, men det var inget problem för de centimetertjocka gummisulorna svalde alla hårda vassa småstenar som annars plågar mig.

Passformen i skorna är jättebra, flyknit är stretchigt och mjukt och tåboxen är rund och rymlig så jag gillade verkligen att ha skorna på mig, men efter några hundra meter infann sig den där svampiga och gungiga känslan i löpsteget som jag har så svårt för. Idealiskt sett ska ju en löpar flyta fram utan att huvudet hoppar upp och ner. Inte för att jag tror att jag glider fram med huvudet högt i vanliga fall, men nu kändes det som att jag fullkomligt studsade fram upp och ner.  Ovant och läskigt, men det skulle jag kanske kunna vänja mig vid. Att jag däremot efter en dryg kilometers löpning började bli trött i höger hålfot var värre. Det var inte så illa som i Mizuno Cursoris där jag i fick kramp, men obehagskänslan vid mig att vända vid 2,2 km.

Ett par korta ord om GripGrab. Ganska tjocka vantar. Blev väldigt varm om händerna idag. Känns som att de kanske funkar ner mot minus 10 grader och inte är rätt för några plusgrader alls. Finns ett par små mystiska hål under pekfingrarna som jag inte förstår poängen med. De har ju ett touchscreenvänligt material på fingertopparna som funkade helt ok så det kan inte var för att fingra på telefonen i a f.

Jag hade ingen koll på om jag sprungit fort eller sakta, men jag gissade att det gåt ca 5 för jag hade försökt att springa på trots “gunget”. Ökade lite mot slutet och klockade av vid 4,8 km. Rundan hade tagit 23:53 och snittet landade på 4:56. Som väntat. Vad som var mindre väntat var att det är PB för just den rundan. Uppenbarligen har jag aldrig sprungit den i riktigt bra form eftersom jag flåsade och studsade mig till ett PB idag.

IMG_3934

Solsken och lite snöfläckar.

    Löpningen i siffror

  • Distans: 4800 m
  • Löptid: 00:23:53 tim/min/sek
  • Hastighet: 12.06 km/timme
  • Tempo: 04:58 min/km

Kommentera

Tema av Anders Norén