Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

1 mil, Bokhultet, Löpning, Minimalistisk löpning, nytt pb, PB, pulsmätning, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok, UltraSpire Surge, Vibram Fivefingers Bikila LS

Motivation slår kass

Nej, jag har inte stavat fel. Jag menar kass och inte klass 🙂 Senaste månaderna har varit tunga för mig. Förkylningar och småskador har avlöst varandra. Formen har känts helt kass och på svagt nedåtgående. Igår var det Växjöloppet och i förmiddags träffade jag jobbets tenniskung Pontus Norberg. Han var nöjd med att sprungit 10an på 45 min och undrade hur det gick för mig. Jag svarade att jag inte sprang för att lopp inte är min grej. Det förvånade honom som gillar att tävla.

När jag kom hem från jobbet konstaterade jag att smärtan från gårdagens onödiga fotskada inte kändes mer och att jag kanske kunde prova att springa lite. Joggade lite fram och tillbaka och bestämde mig sedan för att sätta av mot Bokhultet i 4:30fart för att se hur långt jag kunde matcha Pontus tid. Första kilometern gick finfint, andra gick bra. På de smala stigarna i bokskogen kunde jag bara hålla 4:50. När jag kom ut ur bokskogen ökade jag farten igen.

snabblöpareTyckte det flöt på riktigt bra när en kraftig kille på cykel kom upp jämsides med mig. Precis efter honom följde en löpare till synes oberörd i lugna steg. Kollade på Runmeter och såg att jag låg i 4:10-tempo. Jisses, här blir man förbijoggad i 4:10! Vad var det för en kille? Bestämde mig för att hänga på en bit av ren nyfikenhet.

Den följande kilometern sänkte cykelharen och hans löpare farten till 4:30 och det gick förvånansvärt ok för mig att följa. Vid den sjunde kilometern vek de av och tog “genvägen” mot branta backen. Jag tog min vanliga slingriga runda för jag gillar inte dammig bilväg. Om de höll samma fart kanske jag skulle se dem längre fram efter branta backen. Jag höll 4:48 inklusive uppförsbacken, men såg inte till dem mer.

Strax före 9 kilometer såg jag att klockan låg på 38 minuter. Jag var trött, men kände att jag ändå kunde ge lite till och putsa mitt personbästa på referensmilen runt sjön. Kämpade mig uppför grusbackarna i 4:40fart och avslutade med en slutspurt runt 3:50fart. Ny bästa tid för bergundasjömilen blev 46:32. Snittpulsen landade på 170 bpm idag. Så jag konstaterar att motivation kunde övervinna en kass dagsform och bristande träning just nu. Hoppas kunna förena både form och motivation någon gång i sommar.

Negativt med dagens runda var att den högra av min trådlösa iPhonelurar konstant ploppade ur örat idag. Måste ändra plugg eller på med bygeln igen. En annan dålig sak var att jag inte lyckades dricka någonting under rundan. Varje gång jag försökte satte jag i halsen. Kan visst inte dricka med hög puls i 4:30-fart.

    Löpningen i siffror

  • Distans: 10000 m
  • Löptid: 00:46:32 tim/min/sek
  • Hastighet: 12.89 km/timme
  • Tempo: 04:39 min/km
  • puls: 170 slag/min
             är 89% av maxpuls och 83% av HRR

Kommentera

Tema av Anders Norén