Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Inov-8 F-Lite 232, Inov-8 Trailroc 235, Noll drop, Tennisutrustning, Vibram Fivefingers Bikila LS, Vibram FiveFingers Speed, Vibram Spyridon LS

Nyinköp av minimalistiska löparskor för 2014

Nu har jag utnyttjat skoreorna på nätet och införskaffat årets löparskor. Kanske blir det något mer par om det skulle dyka upp något revolutionerande, men troligen inte. För den här säsongen blev det tre par nya Vibram Fivefingers för att ersätta mina gamla sönderslitna. Det har blivit Spyridon LS, Bikila LS och Speed. När jag äntligen hittade lite Inov-8 på rea så blev det också ett par Trailroc 235 och F-Lite 232. Här kommer mina första intryck av skorna. Jag kommer att återkomma med fler erfarenheter längre fram.

Inov-8 Trailroc 235

inov8-trailroc235 blogg200px mixJag har varit nyfiken på Trailroc 235 ända sedan de kom ut på marknaden. Lätta skor med noll drop, rejält mönstrad sula och en rymlig tåbox var lockande egenskaper för mig. När de dök upp på rea i januari högg jag ett par. Det har blivit 9 rundor i dem sen dess. Levde de upp till förhoppningarna? Både ja och nej.

De är rymliga i tåboxen, de är ganska lätta, sulan greppar väldigt bra i terrängen och de har noll drop. Så långt allt väl, men jag upplever hälen som stel och något i mellansulan har gett mig lite problem i hålfoten. Samma problem som jag upplevt med till exempel Vibram Lontra. Det har fungerat bättre för mig när jag provat att plocka ut innersulan ur skorna. Pratat med andra som inte upplevt några som helst problem så det här är antagligen ett problem som är kopplat till min bräckliga fysik och min vana att springa i så tunna skor som möjligt. Hade ekonomi inte varit en fråga att beakta så hade jag köpt ett par Trailroc 150.

 


 

Inov-8 F-lite 232

inov8-flite232 bloggmix200

Egentligen köpte jag inte de här som löparskor. De slank med för att jag fick dem på köpet på en rea “köp 3 för 2”. Har inte sprungit ett steg i dem än, men när man går i den känns de som Trailroc 235. Sulan har ett annat mönster och ett Fascia-band som de påstår ska stabilisera hålfoten. Om det är bra eller dåligt för min känsliga Plantar fascia återstår att se.

Kommer så klart att testa att springa i dem någon gång nu när jag ändå har dem. Är de fantastiskt sköna går de in i lineupen. Om de inte är nåt speciella att springa i ersätter de mina gamla F-lite 195 som vardagsskor. De fanns i en annan mindre skrikig färg, men jag råkade klicka fel så jag får stå mitt kast och stå ut med två clownfärgade skor nu.

 

 

 

 


Vibram FiveFingers Spyridon LS

Vibram Spyridon LS bloggmix200

 

Vibram Fivefingers Spyridon har en sula som är tunnare och flexiblare än Trek-sulan som sitter på bland annat Lontra. Den är täckt med en mängd fyrkantiga “gummidubbar” för bra grepp. Greppet är ungefär som i Lontra och mycket bättre än den nästa släta sulan på Speed. Matrialet i ovandelan är något syntetiskt stretchtyg. Inte lika mjukt som meshen i Speed, men inte heller lika stelt som neoprene-tyget i Lontra. Det är aningen fuktavvisande. Ett snäpp bättre än Speed, men inte alls lika vattensäkra som Lontra.

Jag har sprungit sex gånger med dem och tycker de funkar bra till stigar, grus och allmänt blandad löpning. Sulan är flexibel nog för att ge en del barfotakänsla. Mina invändningar mot dem hittils är att snörningen och stretchen i ovandelen är lite för tajt för min smak. Återstår att se om de mjuknar till lite för i så fall kan de nog bli favoriter när jag ger mig ut på stigarna i sommar.

 


 

Vibram Bikila LS

Vibram Fivefingers bikila LS bloggmix2002010 lanserade Vibram modellen Bikila. Namnet hämtades från löparen Abebe Bikila som sprang barfota och vann OSguld på maratondistansen i Rom 1960.  Jag har varit nöjd med mina Speed och inte känt något behov av att prova en annan Fivefingersmodell med samma släta sula, men nu när mina gamla Speed faller sönder i smådelar valde jag att ersätta mitt ena par med ett par Bikila. För den som tittar på bilden kan sulan se ganska mönstrad ut, men ögat luras lite av de olika färgerna. Som djupast är mönstringen 2 mm. Man tappar fort fästet när underlaget blir blött, men annars gör flexibiliteten att man får bra grepp på de flesta underlag. En underbar känsla. Ovandelen är i stretchigt material och tillsammans med snabbsnörningen sitter det tajt runt foten. För mig som är van vid Speed-modellens mjuka meshtyg kändes de lite tajta.

Har bara hunnit springa två testrundor hittils. En på grus och fina stiga och en på lite svårare trail. Känslan var att de att de var lika sköna som mina Speed att springa i. Det finns goda förutsättningar för att det här kan bli mina favoritskor i sommar. Det har precis lanserats en ny modell som heter Bikila EVO. Den ska ha en sula som är 1 mm tjockare, lite mer mönstrad och i ett hårdare gummi som kanske slits mindre. Andra har haft problem med slitaget på sulan, men för min del var det tyget i mina Speed som gick sönder före sulan. Nåja, kommer det ett par billiga EVO i min väg testar jag dem gärna.


 

Vibram Speed

Vibram-fivefingers Speed bloggmix200Jag köpte mina två par Vibram Speed 2010. I det ena paret har jag sprungit över 850 kilometer  och i det andra har det blivit cirka 200. Sulorna ser inte så speciellt mycket mer slitna ut på de som gått längst, men tyget har lossnat från sulan i skarven på insidan på långmilarna. De går i pension och ersätts av ett nytt par Speed. I år valde jag att gå upp en storlek eftersom det börjat kännas trångt i tårna.


4 Kommentarer

  1. Intressant läsning.
    Jag har ju 236:an (dammodellen med 3 mm drop). Jag får lätt känningar i hälsenan (som krånglat lite tidigare) men så får jag väl skylla mig själv som drar ut på 7-10 km långa rundor när vader/hälsenorna inte är vana vid lägre drop.
    Är huvudet dumt, får kroppen lida… 😛 Men älskar att de är sådär klibbiga under och verkligen “fastnar” på stenar och berghällar! 🙂

    • Ja, usch. Ge sig ut och springa i högklackat, klart det ger problem! 3 mm drop skulle ge mig svindel idag 😉 Tillvänjning är ordet för det mesta.

  2. Haha! Jaha, du tänkte så…… 😛

Kommentera

Tema av Anders Norén