Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

2XU PWX korta tights, benhinneinflammation, diffus lättare smärta, Jaybird Freedom Sprint, Löpning, Minimalistisk löpning, nytt pb, pulsmätning, träningsdagbok, tunnelrundan, UltraSpire Surge, vår, Vibram Fivefingers Bikila LS

Jalla Jalla i Bikila

I Växjös industriområde finns ett hak som heter Jalla Jalla, de serverar kebab av lite udda slag. Där råkade jag äta lunch idag. Ingen plusvariant. Plus var det däremot på termometern när jag kom hem från jobbet klockan halv fem, 14 grader och solsken. Min son skulle spela fotbollsmatch klockan sex så det fick bli snabba ryck. Fick hem mina nya Fivefingers igår och drog på min Bikila-paret. Strålande solsken krävde korta tights och kortärmat.

Drog i väg i högt tempo för att se hur långt jag skulle hinna. Om jag höll mig under 5 min/km i snitt skulle jag hinna runt bergundasjön och ändå få tid att hinna se matchen. Första kilometern gick problemfritt på 4:31. Sprang den andra på 4:33, men fick ett visst obehag i höger skenbenskant. Hade från början tänkt springa den snabba rutten på grusvägarna, men ändrade mig och tog stigarna i bokskogen för att spara skenbenet från lite stötar. Tappade fart på stigarna och höll 4:50 i snitt. När jag kom till andra sidan bokskogen kändes det fel att fortsätta 8 km på hårt grus med känsligt skenben så jag vände och ändrade rundan till en 8 km tunnelrunda. Höll mig strax under fem min/km genom bokskogen tillbaka. När jag kom ut ur bokskogen bestämde jag mig för att ligga kvar på samma på samma puls det vill säga 172 bpm. Det innebar en snitt på 4:42 när det blev grusväg. Efter en kort stund på grusväg började skenbenet göra sig påmint igen. Gav fan i det och fortsatte de sista två kilometerna hem i ett snitt på 4:47 min/km. Pulsen steg i uppförsbackarna på slutet till 176 bpm, men kändes under kontroll så hade det inte varit för skenbenet och tidsbristen hade jag nog stått distansen ut runt sjön idag

Blev nytt patetiskt rekord min blandade åttakilometare i alla fall – 38:18. Hoppet lever om vissa förbättringar i år också, men det är svårt att få till träningen med min bräckliga fysik.

Första omdömet om mina nya Fivefingers är att det var helt rätt att gå upp en storlek i år. Senaste årens “barfota-löpning” har fått mina fötter att expandera lite så storlek 41 var perfekt. Löpkänslan i Bikila LS var lika härlig som i Speed. Inte alls oväntat eftersom de har samma sula. Allt kändes bra den här rundan så nu kan mina gamla hålslitna Speed pensioneras.

2 Kommentarer

  1. Jag som inte ens springer barfota, tycker fötterna har “expanderat” sen jag började springa för 3 år sen… 🙂

    • Där ser man. Jag hade hört att det hängde ihop med “barfota”, men det är klart. Det kanske räcker med att klampa runt bara.

Kommentera

Tema av Anders Norén