Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

fartlek, Jaybird Freedom Sprint, mörkerlöpning, New Balance Minimus Trail, New Balance MT00, pulsmätning, Tester och åsikter om prylar för löpning, träningsdagbok

Fartlek med Jaybird Freedom Sprint

För ett par veckor sedan pajjade mina gamla träningslurar till iPhonen. Det var lite garanti kvar och Webhallen hanterade det fint. Sennheisermodellen hade utgått så jag valde ett par andra lurar och betalade mellanskillnaden. Den här gången valde jag trådlösa lurar – Jaybird Freedom Sprint. Hämtade ut dem på vägen hem. När jag kom hem ville frun ut och det passade mig fint för då kunde jag läsa manualen, ladda lurarna och få dem att passa i öronen. De levererades med ett helt gäng olika proppar och byglar så det tog lite tid att hitta rätt. När frun kom tillbaka efter sin runda hade jag fått ihop en kombination som verkade stanna kvar i örat. I vänster öra satt de klockrent så där skippade jag bakom-örat-bygeln. På höger satt de lösare så där fick det bli bygel.

Kände för lite omväxling och plockade fram mina lättviktare från New Balance – Minimus Trail. Satte iväg utmed sjön mot Bokhultet något saktare än med svågern häromdagen för att inte bli för stum. Första gick på 5:15 och kändes ok, varken mer eller mindre. På andra kilometern fick jag in en lättare känsla och det började flyta på när jag kom fram till bokhultet, men det började skymma. Sprang in på grusvägen och kände att det skavde i höger sko. Stannade till och rotade runt med ett finger för att hitta någon pinne eller grus i skon. Hittade inget och började springa igen. Skavet var kvar. Stannade och ryckte upp stumpan för att se om det var någon korvning. En kilometer in i bokskogen kände jag att det inte var vettigt att fortsätta i mörkret utan lampa så jag sprang under tunneln mot Söder. Strax efter tunneln skavde det i skon igen. Stannade och kände att skosnöret gått upp helt. Tog av skon och rätade till alla tänkbara veck och knöt den. Sen sprang jag bort bort mot Växjösjön för att få gatlyse. Stoppen hade sänkt snittfarten till dryga 5:35 på kilometer tre och fyra.

När jag kom ur bokskogen och in på villagatorna på Söder lättade stegen och det började flyta på igen. När jag närmade mig Växjösjön bestämde jag mig för att springa raka vägen hemåt och springa fort utan att tokpressa till slutet av sjön. Stegrade farten gradvis. Kollade aldrig på Runmeter när jag sprang, men det kändes lätt och fint så jag ökade lite sakta hela tiden. Mötte lite löpare som svischade förbi efter en kruva, tror att någon av dem var MaratonFia. När jag läser Runmeters logg nu i efterhand så ser jag att farten var cirka 3:45 efter kurvan. När jag kom till rondellen hade jag rätt bra puls och slog av på farten. Snittet för kilometer fem landade 4:33. Kändes som lunkfart typ 5:40 då, men det var som vanligt en missbedömning i förhållande till den snabba sträckan före. Sexan gick på 4:53.

Tog det lite lugnt i uppförsbacken på sista kilometern hem och blev långsamt ikappcyklad av en man i täckjacka. Ökade farten lite igen när stigningen planade ut och han blev kvar jämsides med mig. Antagligen tyckte han det var lite fånigt och la i en annan växel. Då vaknade tävlingsgalningen och beordrade mig att inte släppa förbi honom. Så jag ökade tempot svagt. Inget ryck, bara en långsam acceleration. Efter cirka 500 meter kändes det som att jag började närma mig fyraminutersfart. Kände mig stark och han gled in bakom mig. Kände ett sug att ge järnet sista 500 meterna hem bara för att liksom. Då svängde han av in på en sidogata. Tappade motivationen för maxrycket och låg kvar i dryg 4:30-fart hem.

freedomsprint-leftDet blev alltså sju positiva kilometers fartlek idag. Snittfart 5:05, snittpuls 166 bpm och nya lurar som hängde kvar i öronen. Återkommer med mer detaljerade åsikter om lurarna när jag sprungit mer med dem, men så här långt är jag nöjd.

Kommentera

Tema av Anders Norén