Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

2xu thermal compression tights, förkylning, Löpning, Södra Bergundasjön runt, Stel vad, träningsdagbok, UltraSpire Surge, Vibram FiveFingers Speed

Skyhög snittpuls på milen idag

Hade egentligen tänkt mig ta ett riktigt trailvarv med gänget i Fylleryd idag, men det gick inte att matcha in med familjens aktiviteter. Det kändes hur som helst riktigt trevligt att snöra på mig löparskornaför ett förmiddagsvarv runt Bergundasjön. Eftersom jag fick vansinnigt mycket träningsverk av min fyra kilometers comeback tidigare i veckan gick jag ut försiktigt. Trippade på lugnt och fint och först kilometerna gick på 5 blankt. Va? Det är ju normalfart. Hurra, jag har inte tappat så mycket, tänkte jag och fortsatte glatt i samma stil. Solen sken och jag med den. Att det blåste halv storm störde mig inte alls. Fem plusgrader och snö och isfritt i december är ju rena drömvädret.

Andra kilometern gick också på nästan prick fem minuter, men nu hade pulsen åkt upp rejält. Vid tvåkilometerspasseringen var den uppe i 169 bpm. Inte normalt för femminuterstempo. Tog det lite soft i bokskogen och gjorde ett par småstopp för fotografering. Snittade 5:40 på kilometer tre och fyra. Det drog ner pulsen till 167 bpm. Övervägde att vända hem, men bestämde mig för att fullfölja varvet.

Sprang helt normalt den femte kilometern och den gick på 5:15 och pulsen åkte upp i 169 igen. I mitten på den sjätte mötte jag lite bekant folk. Det fick upp farten till 4:30 en stund och pulsen hoppade upp i 174 bpm i snitt. Oroande högt, men det kändes inte så flåsigt och plågsamt trots att jag fick fräsa snor och ta mig en klunk vatten då och då för att rensa strumpen. Kilometrarna passerade under fötterna i tempo mellan 4:40 och 5:20 de återstående knappa sex kilometrarna hem. De sista tre var jag rejält mör i framsidan av låren och längst ner på vaderna.

När jag klockade av hemma efter 11,5 km på precis 60 minuter var pulsen uppe i 180 bpm. Snittet för de sista fem kilometrarna hade legat runt 178 bpm. Skyhög puls för det här tempot och antagligen ett bevis på att jag både tappat under sjukuppehållet och att jag väl fortfarande är lite småförkyld.

Det var väl inte precis någon mjukstart det här, men det var ändå tur att jag valde mitt relativt släta varv runt sjön istället för backig terräng idag. Nu kommer nog en grym träningsvärk de närmaste dagarna, men det får man ta. Det går ju inte att låta bli att springa på när solen skiner och det är helt snö och isfritt en dag i december.

4 Kommentarer

  1. I alla fall skönt att vara igång igen, kan jag tänka mig.

  2. Hej. Tror vi mötte dig i söndags, för rätt vad det var dök det upp en löpare med ryggsäck och som sprang i VFF. Är själv från Alvesta men har sedan något år tillbringat alltmer tid i Växjö, Bergundasjön runt är en av mina favoritrundor. Springer själv i VFF sedan Juli månad. Det har varit en lång kamp och jag har en bit kvar innan jag är klar med min omställning efter över 20 år med hällandning. Tror att det kommer explodera om ett tag med VFF. När det går bra och allt stämmer med fotisättning och korta steg så är det en underbar känsla.
    Lycka till i fortsättningen, kanske vi möts i Växjöskogarna någon gång. Ska hålla utkik efter någon i VFF.
    Med vänlig hälsning Nisse

    • Hej, Nisse. Det finns ju goda odds att det var jag. Finns några till som springer i Vibram ibland, men jag har inte sett någon annan med UltraSpirerygga och Vibram. Hoppas det går bra för dig. Jag vet inte riktigt när det hände för min del, men jag minns väl när jag efter ett tag försökte springa i mina gamla Asics Kayano igen. Det kändes gräsligt och då insåg jag att jag hade bytt steg. Vinka gärna om vi möts. Det är ingen okänd som vinkar så då kommer jag att känna igen dig 😉 Låt det ta lite tid och glömt inte att försöka göra lite tåhävningar(om du har bättre självdisciplin än mig). för det lönar sig i längden.

Kommentera

Tema av Anders Norén