Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

CREE XM-L T6 1600Lm LED Headlamp, pannlampa, Test, Tester och åsikter om prylar för löpning

Spridningslins till Kinalampan

Köpte mig en billig pannlampa från Kina till löpningen i fjol. Tog mig hjälpligt igenom den mörka årstiden med den då, men riktigt perfekt kändes den inte. Hade det inte varit för den ekonomiska aspekten så hade jag nog av nyfikenhet köpt någon värstinglampa från Petzl eller något annat känt märke för att se om de är bättre. Vad är då problemet med Kinalampan? Passformen är ok. Den är inte speciellt tung. Batteritiden räcker för mina rundor. Den går bra att ladda och den lyser starkt, men på en begränsad yta. Ljusbilden är koncentrerad till en liten rund fläck. Den fläcken lyses upp som bara attan. Lite ljus sprids runt omkring också, men inte tillräckligt för jag ska klara av att undvika rötter och annat “farligt”.

spridlinsHittade nyss en spridningslins till Kinalamporna på Ebay. För 50 spänn ink frakt kändes det värt ett test. Linsen är slipad med ränder som sprider ut ljuset i bredd. Det var enkelt att skruva av låsringen och stoppa dit den. Resultatet blev en långsmal ljuskägla. Först kände jag att det jag vann i bredd tappade jag i djupled. Men det verkar som att det blir mer ströljus som sprids utanför den koncentrerade ljuskäglan med spridningslinsen än utan. Ströljuset räckte bra till att cykla i. Förhoppningsvis kommer det att fungera ok även till löpning.

En bild på ljusbild utan spridlins:cree-headlam-rundlins750px

och så en bild på ljusbilden med spridningslinsen på:spridlins-cree750wideBR

3 Kommentarer

  1. Betydligt bättre med spridningslinsen tycker jag!

  2. Jag har inte riktigt vågat börja köra med pannlampa. Inte för att jag är rädd för mörkret utan jag har fått för mig att den kommer att paja mitt ute i skogen en iskall januarikväll. Vad tusan gör man då? Iskallt i löparkäder utan möjligheten att springa. Men det är väl bara några tvångstankar jag måste försöka bli av med 🙂

    • Aldrig tänkt på att det kan hända. Sen tror jag nog inte att det är så farligt för helt svart så man blir “blind” är det inte ens på natten. Gå och treva sig fram kan man alltid så hem kommer man.

Kommentera

Tema av Anders Norén