Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

återhämtningspass, Brooks Nightlife III, Gore Mythos tights, kalsonglöst, lågpulsträning, löparjacka, Löpning, pulsmätning, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Lontra LS

Var kommer energin ifrån?

Idag kom jag hem från en intressant, men energikrävande arbetsdag. Kände mig helt matt när jag låg och tittade på vår sexmånaders baby. Känslan att bara vilja sjunka ner och somna där jämte var överväldigande, men på något vis kom jag ändå upp och i löparkläderna. Termometern visade på tre plusgrader så idag blev det säsongspremiär för löparjackan. Skippade vätskevästen och stoppade iPhonen i jackfickan. Tänkte lufsa runt lite sakta på okända vägar för att eventuellt hitta en ny favoritrunda. Ställd inför okända underlag valde jag mina grovskor – Vibram Lontra LS.

Först transporterade jag mig två kilometer på välkända vägar bort mot Vikaholm. Kände mig seg och trög där jag joggade fram i 5:25 min/km. Valde att sticka in på första okända grusvägen jag stötte på. Det var en typisk väg för byggtrafik. Hårt packat grus och lera med en del lösa småstenar på. Kände mig nöjd med skovalet för det här var inget underlag för Vibram Speed. Vägen slingrade in i skogen och passerade flera intressanta anlagda dammar. Rundade en damm och vände tillbaka efter fyra kilometer. Låg och joggade i behagliga 150 bpms puls. En kilometer senare på väg tillbaka upptäckte jag en mindre väg som jag inte såg tidigare. Eftersom jag var på utforskarhumör idag tog jag den så klart. Cirka en kilometer in på avstickaren ändrades underlaget till grov sprängsten. Efter det fick jag lite krampkänning i höger hålfot. Bestämde mig för att välja kortast möjliga rutt hem för att inte riskera någon onödig fotskada. Senast jag fick en liknande känning ledde det till ett uppehåll på nästan två månader och krävde naprapatbehandling.

Efter en kilometers löpning till och ett par stopp för att granska falska kantareller släppte fotkrampen. Efter sju kilometer totalt var jag nu tillbaka där jag gjort min första avstickare. Under den åttonde kilometern i stilla 5:35-fart och 155 bpm i snittpuls kände jag att jag vaknade till. Från ingenstans hade jag fått ny energi. Fattar inte var den kom ifrån, men tackade och tog emot. Ökade farten mer och mer. Den sista kilometern gick på 4:07, men mot slutet var det 3:30-tempo och 180 bpm i puls.

2 Kommentarer

  1. Ja, man brukar vara betydligt piggare efteråt. Det gäller bara att ta sig ut. Bra att du gjorde det!

Kommentera

Tema av Anders Norén