Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

2XU PWX korta tights, kalsonglöst, Löpning, New Balance Minimus Trail, New Balance MT00, pulsmätning, Runmeter, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok, UltraSpire Surge

Ok, bara…

Körde till skåne och gick på marknad på förmiddagen, spelade tennis en timma med sonen efter lunch. Efter det var vädret så fint att jag inte kunde låta bli att dra ut på en liten löprunda. Liten och liten. Ähh, jag tar en stilla lite längre runda i finvädret, tänkte jag. Hoppade ur tennisskorna, behöll strumporna på och gled i mina New Balance MT00. Startade avslappnat i 4:50 min/km, men kände att jag kudne dra upp farten lite. Jag tar ut steget och springer bara första kilometern i 4:30, sen när jag fått in i steget kan jag njuta resten av rundan, tänkte jag. Kilometern gick på 4:37 och det kändes lite småansträngt. Inte borde en enda kilometer i den farten vara så tungt. Kändes lite skämmigt. Tänkte att jag kanske skulle komma in bättre i det om jag kämpade på bara en kilometer till. Andra km gick på 4:35 och kändes ungefär lika stel. Är jag sämre än i fjol trots mer träning? Kan det vara så? Jag måste bara testa, tänkte jag och skippade mina favoritstigar i bokskogen och tog grusvägsrutten jag sprang när jag satte mitt personbästa på rundan.

Den nya tanken blev. Jag ska bara testa och se hur det känns att ligga i nivå med min gamla bästatid. Efter tre kilometer låg jag 15 sekunder före bästatiden. Bestämde mig för att lyfta höften och blicken och försöka hålla 4:40 i snitt. Fjärde gick på 4:45 och jag låg nu 22 sekunder före bästatiden. Peppad av att dra ifrån mitt gamla PB fortsatte at hålla mig i närheten av 4:40farten jag trots att snittpulsen ökade från 170 till 175 mellan den fjärde och sjätte kilometern. När jag närmade mig rundans “mördarbacke” på den sjunde kilometern började jag känna mig sliten och även lite tung i vaderna. Kroppen försökte få med hjärnan på konceptet “ok vi kämpar upp till toppen, men där sättet vi oss och njuter av utsikten”. Med pulsen uppe på 179 bpm uppe på toppen tänkte jag, fan va jobbigt, men nu är det ju nerför så jag måste ju bara kuta nerför backen och få veta hur jag ligger till vid åtta. Vid åtta km var jag 31 sekunder före. Ähh, va fan jag kan väl inte tappa en halv minut på två km ens om jag springer i 5 min/km, tänkte jag och fortsatte. Snittpulsen låg på 176 och jag kände att energin höll på att tryta efter 9 km, men med bara en km kvar och fortfarande 30 sekunder tillgodo kunde jag ju inte vika ner mig. Hade för mig att jag gjort en bra sista kilometer när jag satte mitt gamla PB, men det fanns inget annat att göra än att hoppas att jag inte skulle rasa och att tillgodotiden skulle räcka. När Runmeter signalerade för 10 km slutade jag springa. Gick framåt och läste av tiden. Den tionde kilometern gick på 4:45 och sluttiden blev 47:35. Mitt gamla PB från i fjol var 47:51. En föga imponerade putsning efter ett helt års träning, men jag har i alla fall inte blivit sämre. Försökte jogga igång, men benen protesterade vilt så jag gick sista kilomtern hem.

När jag kom hem och skakat loss benen kände jag att jag även fått lite skav i grenen. Tydligen är inte ens mina 2XU-tights helt befriade från skav om jag ger mig på att springa på mitt max. Nästa gång jag ska prova något maxtest ska jag dra på lite vaselin och sen kanske jag inte ska dra med mig en och en halv liter vätska i ryggan. Var inte många deciliter jag drack idag.

2 Kommentarer

  1. Alltid kul med PB! Grattis!
    Men det är sällan du springer lugnt känns det som. Springer du lugnt någon gång när du TÄNKT springa lugnt…? 😉

    • Ja, nästan varje gång springer jag sakta första 300 meterna. Sen kan det gå lite si och så med den planen 😉 Jag styrs nästan helt av benen. Är de sega så blir det en seg runda. Annars ska jag bara…

Kommentera

Tema av Anders Norén