Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Filmklipp, Tester och åsikter om prylar för löpning, UltraSpire Surge, video, Video & Foto

UltraSpire Surge – testad och filmad

Om man är törstig och har svårt att få med sig vätska och småprylar på sina löprundor, vad gör man då? Jo, man skaffar sig en ryggsäck med vätskeblåsa. Det gjorde jag i början på juni. Efter ett trevligt samtal med Jens på Swedentrails så valde jag UltraSpire Surge. Nu har jag sprungit ett antal rundor med ryggsäcken så det är dags för en utvärdering. Eftersom jag även behövde bekanta mig med DSLR-filmning så vispade jag även ihop en liten video för att visa ryggsäckens konstruktion.

Varför valde jag Surge?

Som vanligt googlade jag mig fram bland olika produkter. Surge hade fått goda omdömen och såg ut att rymma allt jag vill ha med mig. Vätska, iphone, näsdukar och eventuellt ett par Snickers för längre rundor. Sist och minst viktigt, den såg lite fräck ut. Det enda som var lite avskräckande var en prislapp över tusenlappen. Intressant nog visade den sig vara lika dyr utomlands som från entusiastshoppen Swedentrails.se så den här gången var det inget svårt val att handla lokalt.

Beskrivning av produkten

Märket UltraSpire tillverkar vätskesystem för löpare. Surge är en av deras ryggsäcksmodeller. Den levereras med en tvåliters vätskeblåsa med drickslang. Ryggsäcken rymmer lite mer än bara blåsan. Om man tar ut vätskeblåsan gissar jag att den rymmer cirka fyra liter. Förutom det stora utrymmet i säcken finns det ett fack ovanför och ett bärnät på utsidan. Bärnätet har öppningar åt flera håll.  Det funkar inte att stoppa i småsaker där för de kommer att rulla ur, men en liten jacka eller så kan man ha där.  På framsidan av bärremmarna finns olika små fickor där man kan förvara småsaker. För mer detaljer om ryggsäckens konstruktion se min lilla video som finns sist i detta blogginlägg.

Praktiska erfarenheter av Surgen

Rakt på sak. Jag tycker tycker det är en jättebra ryggsäck. För mig som hittills aldrig sprungit mer än en dryg halvmara så räcker två liter och blir över. Faktum är att jag sällan fyller den mer än till hälften. Fickorna på framsidan är perfekta för mina behov. iPhonen ligger något skyddad mot mindre regnskurar i den stängda fickan. Tyget är nog inte vattentätt, men det är ganska grovt och har hittills avvisat lättare regn. Fickorna med elastiskt nät är smidiga för att förvara ett par Snickers(eller någon dyrare energibar om man föredrar det) och inte minst näsdukar. Näsdukar kanske någon tycker är onödigt för man springer väl inte och snyter sig. Nä, men en plastad packe näsdukar tål regn och kan i nödläge användas som toapapper. Det har räddat mig två gånger när magen kollapsat. Det tog mig ett par rundor att justera in så ryggsäcken satt som jag ville på ryggen, men nu sitter den kanonbra. Jag springer för det mesta bara i farter runt fem minuter per kilometer, men jag har även öst på i fart ner mot tre min/km och ryggsäcken har inte alls stört mig. Faktum är att jag nästan alltid springer med den. Även när jag inte har med mig vätska så tar jag ryggan för att slippa ha mobilen i handen. Däremot stör kluckandet från vätskan ibland de som springer tillsammans med mig.

Vad skulle kunna vara bättre?

Jag skulle vilja ha ett band för att dra samman ryggsäcken i nacken så man slapp sy ihop den om man inte har breda axlar. En rem  över bröstet bakom drickaslangen för att stabilisera ryggan inte bara i navelhöjd vore också fint. Sen vore det ju super om den vänstra fickan kunde göras i ett helt vättentätt tyg så man kunde känna sig helt trygg för sin mobil. Det går att ha ett par solglasögon i en av nätfickorna, men det känns lite slösaktigt. En tänkbar förbättring kunde vara att på en tom yta hänga dit en rem med dragsko eller ett kort kardborrband där man kunde hänga solbrillorna. Kanske moddar jag dit något på min ryggsäck själv. Eftersom jag inte har några erfarenheter av andra fabrikat av vätskeblåsor så vet jag inte om det är ett generellt problem eller inte, men jag tycker min har sugit åt sig smak. Att diska en sladdrig påse är inte så lätt. Numera smakar allt jag häller i den lite svagt av gamla elektrolyter och det är inte riktigt bra.

[youtube=http://youtu.be/-VBc-tqYG8Q]

2 Kommentarer

  1. Harald Saarsoo

    Ett trix om det skvalpar. Vänd upp och ner på blåsan och sug ur luften.

Kommentera

Tema av Anders Norén