Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

fotkramp, kalsonglöst, knäproblem, Mizuno wave evo cursoris, pulsmätning, Runmeter, träningsdagbok, UltraSpire Surge

Seg omstart efter långpasset

Det är bara att inse att jag inte är tränad för långpass över två mil. Min tjugofyrakilometersrunda i söndags har satt sina spår. Tyckte kroppen kändes ok under lunchpromenaden idag. Efter jobbet spelade jag 30 minuter tennis med min son och allt kändes fint, men när jag gav mig ut för att springa efter tennisen blev det trögt direkt. Hade inte någon specifik träningsvärk, det gick bara sakta helt enkelt. Inledde i sexminutersfart och i slutet på andra kilometern fick jag lite ont i utsidan av vänster knä. Det gick heltrögt och jag övervägde att lägga av och gå hem, men jag hade precis kommit fram till de mjuka stigarna i bokskogen och fortsatte. Under den tredje kilometern fick Runmeter totalt fnatt. Appen påstod att jag sprang en konstig fartlek i tempo 8:30 och 3:00. Sure! Jag var inte ens nära 3 minuter. Det var en typisk över 6 minuterslunk hela vägen och det stämde med sträckans totaltid på 6:15. Letade efter ett mjukt steg under den fjärde kilometern, men tyckte att jag klampade fram. Så på den femte bestämde jag mig för att byta taktik och försöka öka farten. Det känns ofta för mig som att jag får ett lättare steg i högre fart.

Öste på, men det kändes inte som att jag fick upp farten heller. Trots det började det kännas bättre i knät. Då fick jag istället lite lätt kramp i vänster hålfot. Farten hade trots den sega känslan hoppat upp i 5:20 min/km under den femte. Höll farten under den sjätte och sjunde. Knät kändes helt ok igen, men känslan var att något bromsade mig. Trotsade bromskänslan lite och ökade ett snäpp till på sista kilometern. Kilometern gick på 4:47, men även här fick Runmeter spelet och loggade ett ryckigt tempo mellan 7 och 3:30 min/km trots att jag tuggade på i en relativt jämn fart. Fattar inte var som var fel med appen idag eftersom det var 26 grader klar himmel och strålande sol.

Efter löprundan skulle jag köra lite tåhävningar i trappan. Då krampade vänsterfoten ihop helt och hållet. Antagligen beror dagens fotproblem på att jag sprang i Mizuno Cursoris. Har upplevt liknande problem i dem tidigare. Nu riskerar de nog att hamna på hyllan rätt länge. På tal om utrustning så provade jag Nuuns elektrolyttabletter i citronsmak idag. Trots en annan smak än sist så tyckte jag ändå att de i grunden smakade samma som Nectar. Det är något som smakar lite konstigt med båda. Kanske är det själva elektrolyterna eller så har de någon annan gemensam ingrediens som jag inte helt gillar. Längtade lite nostalgiskt efter gamla Pripps Energy när jag drack.

Kommentera

Tema av Anders Norén