Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Bokhultet, dricka, kalsonglöst, mörka moln, träningsdagbok, UltraSpire Surge, vadkompression, Vibram FiveFingers Speed

Teknikproblem i formsvackan

Det småregnade och molnen tornade upp sig när jag cyklade hem från jobbet. Drog på mig löparprylarna och räknade med att bli riktigt blöt. Men det störde mig inte för lite regn dämpar även den begynnande irritationen jag har i ögonen från min  odiagnostiserade “gräsallergi”. Tänkte inte springa långt, men tog ändå vätskeryggan för att testa en ny dricka. Bytte ut saften mot vatten och en tablett multivitamin. Känner inte att jag behöver så mycket energi under mina rundor, men jag är inte så vass på att äta grönsaker. Därav valet multivitamin.

Satte iväg med riktning bokhultet och ambitionen att springa på fem min/km så länge som möjligt för att vända trenden med sjunkande fart. Efter ett par hundra meter såg jag att Runmeter inte loggade någon puls. Stannande och blötte bandet med vatten från sjön, men fick inte igång det. Gav upp och började om rundan ändå. Höll nästan prick 5 min/km första tre kilometerna. Har inget pulsdata, men känslan var att jag låg ungefär på samma ansträngning som senaste 5:30 passen. På den fjärde inne i bokskogen försökte jag hålla farten, men klarade det inte på de slingringa stigarna och i stigningen upp till kalahöjdens topp. Försökte dricka en gång, men satte i halsen och fick hosta ut igen. Bromsade mig även nedför kalahöjden av rädsla för ett fall i det lösa underlaget av löv och grus. Fjärde gick på 5:27. Avverkade den femte kilometern på nya okända stigar i boksskogen på 5:06. Bra fart för trail på okända stigar av mig. Började bli trött sen, gissar att pulsen krypit upp en bit över 170 bpm. Började även bli trött i vänster ljumske. Det gick tungt, försökte dricka, fick inte i mig mycket nu heller, men vätte i alla fall strupen.

Kämpade på den sjätte och sjunde kilometern och låg kvar strax under 5:10 min/km. Bestämde mig för att öka och krama ur det sista på vägen hem. Var nyfiken och kollade farten på Runmeter. Den visade 6:25 min/km. Kände att det nog var en liten felmätning och ökade lite till. Då visade den 7:25! Helt galet. Var säker på att jag sprungit under 5:00 och närmare 4:30 senaste hundringen. När jag stannade så loggade den att jag sprungit de sista 900 meterna på 5:25 och som snabbast 4:26. Mera rimligt, men känns ändå som ett mätfel. Har varit med om andra konstigheter när det varit mulet eller åska. Undrar om det inte är så att molnen blockar GPSen och får den att bete sig konstigt.

Sprang i mina vanliga Vibram Speed idag. Hade noll känning i knät som gjorde ont i söndags. Tydligen har jag lätt för att springa fel när jag får på mig för dämpade skor. Kommer att dröja länge innan jag springer med mjuksula igen. Svårt att säga om det var de slingriga stigarna eller multivitaminen i drickat, men jag hade svårt att dricka idag så jag får ändra på en parameter nästa gång.

Totalt blev det 7,9 km på 40:50 så det var ett steg framåt tempomässigt idag även om jag fick slita hårt. Jag sprang lite bättre i fjol vid samma tidpunkt, men då hade jag inte malt på hela vintern inför. När jag pulsade i snön och krigade mot is och kyla i vintras drömde jag mig bort till när jag skulle flyga fram i 4:00 fart till sommaren. Så har det alltså inte blivit(ännu) och jag lite förvånad och besviken.

2 Kommentarer

  1. Gött att det fungerar bättre med knäet!

Kommentera

Tema av Anders Norén