Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

kalsonglöst, Löpning, Mizuno wave evo cursoris, pulsmätning, Södra bergundasjön 11,5km, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok

Rekord i hög snittpuls

Idag fanns det en fin lucka för löpning i familjeschemat. Efter att ha lagat och ätit mat hamnade jag dock i lite paltkoma och tittade på regnet genom fönstret. Tiden gick och jag blev sugen på att skippa rundan och titta på Tv bara. Men så kvart över sju ryckte jag upp mig och drog på mig löparkläderna. Såg kallt ut så jag drog på mig långtajts och jacka. Eftersom det har regnat hela dagen och fortfarande småregnade var skovalet givet – Vibram Lontra LS. Blåsorna på fötterna är fortfarande lite oläkta så jag drog givetvis på mig strumpor idag. Det räckte dock inte, kände att skorna skavde genom strumporna. Så jag slängde av mig Lontra och tog på mig de rymligaste jag har istället. Mizuno Cursoris alltså. Sen joggade jag iväg i den våta grönskan. Det var riktigt friskt och vackert ute. Tänkte springa lite slött fyra kilometer och satte iväg på Bergundasjövarvet i omvänd ordning. Sprang första på 5:25(140 bpm) och andra på 5:29(159 bpm). Kändes lätt så och jag hade god marginal till mitt program på TVn skulle börja så jag utökade rundan med en kilometer till. Den gick på 5:00 och pulsen steg upp till 165 bpm. Det kändes bra och jag ändrade mig igen och tänkte, “ähh va fan jag kan se reprisen på iPaden senare, jag kan ta hela varvet”. Traskade vidare, men i den branta uppförsbacken på den fjärde började det ta emot. Sneglade på klockan och såg att jag nog hade drygt 20 minuter på mig om jag skulle vända. Fyra kilometer på drygt 20 minuter borde jag klara. Så jag vände tillbaka.

Fick en snabb start av nedförsbacken och tog den femte kilometern på 4:40. Kändes ok och i den backiga sjätte kilometern nöjde jag mig med att försöka hålla 5:00. Det började kännas lite småjobbigt. Jag kollade inte pulsen då, men nu i efterhand ser jag att snittade 174 på både den femte och sjätte. Hörde en tempoangivelse på 5:20 i en uppförsbacke. Det stressade mig till att öka på den sjunde. Fokuserade på det gamla knepet att pendla snabbare med armarna och låta det dra med sig benen. Fick en ny tempoangivelse på 5:10 vid ett tillfälle. Var rejält sliten, men kunde bara inte gå med på att jag inte skulle kunna klara att hålla 5:00. Så jag bet ihop och kämpade ända hem och in i trädgården. Hann hem i tid till Tvprogrammet med 30 sekunder till godo. När jag studerar siffrorna nu i efterhand förstår jag att jag fått tempouppläsningarna strax efter uppförsbackar då jag gick som långsammast för den sjunde kilometern gick på 4:48 och de avslutande 800 meterna gick i 4:52 min/km. Men vad som var mest fascinerande var att snittpulsen för de sista två kilometerna låg mellan 178 och 184 bpm. Så hög puls har jag aldrig sprungit med under en så lång sträcka. Så formen är inget vidare, men envisheten var på topp idag.

Sprang även idag kalsonglöst. Det funkar riktigt bra. Att ta jacka var dock fel val för det blev väldigt varmt i den fuktiga luften trots att termometern bara visade drygt 10 grader. Fick ingen kramp i foten, men jag noterade att sulan under Mizuno Cursoris är ganska hal om man springer på gegga.

Kommentera

Tema av Anders Norén