Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

halka, is, kyla, löparskor, snö, Test, Tester och åsikter om prylar för löpning, Vibram FiveFingers Lontra LS, Vibram Lontra, vinter, Vintertest av löparskor 2013

Min bästa löparsko för vintern: Vibram Fivefingers Lontra LS

VibraLontraLS-1000x600pxFör det lilla fåtalet som följer min blogg sparkar jag nu in en öppen dörr. För nytillkomna läsare kanske det kommer som en liten överraskning. Oavsett vilket utser jag härmed, efter en lång mörk vinters testlöpande i olika skor, Vibram fivefingers Lontra LS som den bästa vinterskon jag provat.

Löpning i lös snö: 80%

Vibram Fivefingers Lontra LS har Vibrams så kallade Trek-sula. Det är en grovt mönstrad gummisula. Särskilt under tårna har den riktigt rejält djupt mönster. Det ger ett bra fäste även  lös snö. Dock finns det vissa typer av snö som kan fastna och sätta igen mönstret och göra sulan halare. Skons ovandel har ett undre lager som är vattentätt och ett yttre ganska tjockt material av neoprenetyp. Skons ovandel sitter även ihop i ett stycke så det finns inte heller några hål runt snörningen. Detta gör att skon är väldigt tät. Varken torr eller blöt snöt har trängt igenom materialet. LS-modellen är ankelhög så snö kan slingra sig in runt vristen, men jag har inte haft något större problem med det. Den bästa skon för löpning i lös snö som jag provat. Antagligen är den andra Lontramodellen med högt skaft ännu bättre.

Löpning på packad snö: 85%

Den grova sula ger mycket bra grepp på packad snö. Det är bara den absolut allra hårdast packade snön som gränsar till is som ger lite problem.

Löpning på is: 20%

Is är Vibram Lontra LS enda svaga punkt vinterunderlag. Sulans mönster biter mycket dåligt på is. Så om du planerar att springa en del på is på vintern föreslår jag en annan sko med metalldubbar.

VibraLontraLS-sula-1000x600pxLöpning i slask: 90%

Treksulan ger utmärkt grepp i slask och skon är vattentät. Jag har sprungit  flera kilometer i slask och vatten utan att få in en droppe vatten genom materialet. Helt superbt bra sko för slask. Det enda som blöta som kommer in är det som letar sig in runt vristen.

Löpning på torr väg: 80%

Greppet på torr väg är mycket bra både på grus och asfalt. Få skor jag testat ger ett bättre grepp överlag.

Summering av löpning på olika underlag, 69%

(lös snö*2, packad snö*2, is*3, slask*3, torrt*1)
Om det inte hade varit för de väldigt dåliga egenskaperna på is hade Vibram Lontra plockat hem storslam på alla vinterväglag.

Sulans isolering mot marken kyla: 100%

Den grovmönstrade Treksulan isolerar mycket bra. Jag har inte känt av markens kyla någon gång i vinter och jag har avverkat pass på upp mot två timmar. Så jag kan inte ge den annat än full pott.

Värme i skons tyg: 90%

Matrialet i skons ovandel är tunt på alla ställen förutom runt kanten vid vristen där det är vadderat. Det har visat sig vara en genialisk kombination. Jag har aldrig frusit i vinter i mina Lontra. Det är snarare så att jag börjat uppleva skorna som lite svettiga när tempen legat runt nollan. Ska bli intressant att se hur de fungerar i sommar.

Summering av förmåga att hålla värme: 93%

(sula*1, skotyg*2)
Vibram Lontra är den absolut varmaste löparskon jag har och plockar hem skyhögt betyg. Det enda som drar ner en gnutta är att skon är lite låg.

Tålighet mot väta från vatten och snö: 95%

Jag har sprungit i snö, slask, gegga och rena vattenpölar utan att blivit våt om fötterna i vinter. Skon är suverän mot väta. Det enda som naggar betyget är att den är lite låg och kan ta in vatten runt vristen.

Sammantaget vinterbetyg: 86%

Jag hade höga förväntningar på Vibram Fivefingers Lontra LS och jag blev inte besviken. Det är en varm och vattentät sko som fungerar perfekt i snö och slask även när det blir riktigt kallt. Det är bara när man springer på is som den inte fungerar, men för det mesta går det att hitta vägar utan is. Toppbetyg från mig och en sko jag absolut kan rekommendera för dig som vill springa minimalistiskt på vintern. Jag har inte bedömt löpkänslan i detta vintertestet, men det kan ändå vara på sin plats att nämna att sulan är stelare än Vibram Speed så jag tycker det är roligare att springa i vanliga speed när det är möjligt.
AllaskorpåradVibraLontraDen här sidan igår i serien “Vintertest av löparskor” där jag igenom de skor jag använt vintern 2012 under mitt sökande på den perfekta vinterskon för löpning. Skorna jag testat är New Balance Minimus Trail 00, New Balance M700 XCS, Asics Hyper-XC, Vibram FiveFingers Lontra LS, Merrell Trailglove, Inov8 F-lite 195 och Vibram FiveFingers Speed.

Mitt test av vinterskor är personligt och subjektivt. Jag har springit olika rundor vid olika tillfällen med skorna. Jag har viktat betygen så att vissa delar har fått större betydelse. *3 betyder tillexempel att den egenskapen fått tre gånger större inverkan på totalbetyget. Snö och isförhållande har alltså inte varit de samma från gång till gång, men jag har ändå klart för mig hur de olika skorna presterat i förhållande till varandra. Procentskalan skall alltså tas med en stor nypa salt.

10 Kommentarer

  1. Philip

    Bra och intressant recension. Jag letar själv alternativ nu när jag har första vintern framför mig sen bytet till fivefingers. En fråga dock. Använder du strumpor, och isf vilka rekommenderar du?

    • Trevligt att någon har nytta av den. Jag hade ett stort besvär att hitta något som fungerade för mig. Jo, strumpor måste man ha. Bäst är merinostumpor. Lizard hette de bästa jag haft, men de har jag inte lyckats få tag på igen. Smartwool är också riktigt bra, men det duger med nästan vad som helst.

    • Tack för tipsen Robert. Med tanke på att jag inte kom i den höga Lontran så finns det väl risk för att den här är lika knepig att ta mig i. Lite fundersam till om mönstret i sulan ger nåt vidare grepp på snö heller. Har skor som funkar för mig och ekonomin tillåter inte fler just nu så ska jag testa nåt får nog Vibram skicka över ett testpar.

Kommentera

Tema av Anders Norén