Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

Asics Hyper-XC, Dubbade skor, is, löparskor, skor, snö, Test, Tester och åsikter om prylar för löpning, vinter, Vintertest av löparskor 2013

Vintertest av löparskor: plats 2 – Asics Hyper-XC

AsicsHyperXC-1000x600pxNu börjar det brännas i toppen. Idag delar jag ut silvermedaljen i mitt stora vintertest av löparskor. Silverpengen går till spikskon Asics Hyper-XC. Detta är egentligen inte en vintersko utan en dubbad sko för terränglöpning. Jag köpte den snorbilligt tillsammans med New Balance XCS från England i desperation. Jag hade halkat runt en vinter och kunde inte finna någon minimalistisk sko för vinterbruk alls. Sulan är 13 millimeter tjock under framfoten och 17 mm under hälen. Med andra ord är har den fyra millimeters häldrop. Inte exakt så som jag vill ha mina skor, men det var en kompromiss som jag kunde gå med på. Ett långskott som visade sig vara rätt ok.

Löpning i lös snö: 70%

Tack vare en rejält mönstrad sula får man bra grepp i lös snö. Skon är låg, men om man inte springer i mer än 5 cm djup lös snö funkar det bra tack vare att skons ovandel är gjort i ett plastigt material som snön inte fastnar på.

Löpning på packad snö: 90%

På packad snö är skon riktigt bra, det grova mönstret i sulan ger grepp om snön inte är helt stenhård och när det blir riktigt hårt så fäster metalldubbarna istället. Enda lilla nackdelen är att skon är lite smal och att man kan trampa snett om man springer på gropig snö som det blir där ofta blir på ställen där folk går och springer. Bortsett från detta blir det toppbetyg.

Löpning på is: 70%

Gummit i sulan fäster dåligt på is, men trots att dubbarna bara sticker upp ett par millimeter ger de bra fäste på is om man ser till att landa på framfoten. Nedslaget dämpas också av den taggiga gummisulan och gör löpningen behagligare än till exempel New Balance XCS. Alla sex dubbarna sitter under framfoten så om man landar på hälen så sopar man säkert dit, men så springer inte jag.

Löpning i slask: 60%

Sulan fäster bra på slaskunderlag och ovandelen står emot lite väta. Dock står den bara emot väta som skvätter upp lite då och då så man kan bara springa i grunt slask eller enstaka pölar. I djupt slask så går vattnet igenom. Skon får med tvekan ett godkänt betyg här.

Löpning på torr väg: 50%

På torr väg ger sulan mycket bra fäste på grus och liknande underlag. Fästet är ganska hyggligt på asfalt också, men då klapprar och knastrar den rätt otrevligt. Så godkänt, men inte mer.

 AsicsHyperXC-sula-1000x600pxSummering av löpning på olika underlag, 71%

(lös snö*2, packad snö*2, is*3, slask*3, torrt*1) Det sammantagna betyget för Asics Hyper-XC på vintervägarna blir riktigt bra. Den tacklar de flesta underlag riktigt bra om det inte blir för blött.

Sulans isolering mot markens kyla: 90%

Sulan är 13 millimeter tjock under framfoten och 17 mm under hälen. Tillsammans med det grova mönstret ger det en alldeles utmärkt isolering på markens kyla. Kylan underifrån har aldrig stört mig.

Värme i skons tyg: 40%

Materialet i skons ovandel är gjort i något blankt som jag skulle vilja kalla plastaktigt syntetläder med inslag av mesh. Det ser riktigt kallt ut. Varm är skon inte, men inte så tokigt kallt som man kan förvänta sig. Så med ett par bra stumpor i klarar jag att springa mina rundor även med ett par minusgrader ute.

Summering av förmåga att hålla värme: 57%

(sula*1, skotyg*2) Den varma sulan och lite småkalla ovandelen gör att skon får ett godkänt betyg från mig. Men det är utifrån premisserna att tempen håller sig i närheten av nollstrecket. I kallare än minus tio har jag faktiskt inte ens testat.

Tålighet mot väta från vatten och snö: 50%

Skon står trots nätmaterialet förvånansvärt bra snö eftersom den glider av skon innan den hinner smälta. Regn och slask står det dock inte emot bra. Så betyget blir ok, men inte mer.

Sammantaget vinterbetyg: 59%

Eftersom skon är dubbad och dessutom har bra mönster funkar den på alla vintervägar. Den är dock för kall och dålig på att stå emot väta för att kunna klassas som en riktigt bra löparsko för vinterbruk.

all-skor-AsicsHyperXC-750x158pxDen här sidan igår i serien “Vintertest av löparskor” där jag igenom de skor jag använt vintern 2012 under mitt sökande på den perfekta vinterskon för löpning. Skorna jag testat är New Balance Minimus Trail 00, New Balance M700 XCS, Asics Hyper-XC, Vibram FiveFingers Lontra LS, Merrell Trailglove, Inov8 F-lite 195 och Vibram FiveFingers Speed.

Mitt test av vinterskor är personligt och subjektivt. Jag har springit olika rundor vid olika tillfällen med skorna. Jag har viktat betygen så att vissa delar har fått större betydelse. *3 betyder tillexempel att den egenskapen fått tre gånger större inverkan på totalbetyget.  Snö och isförhållande har alltså inte varit de samma från gång till gång, men jag har ändå klart för mig hur de olika skorna presterat i förhållande till varandra. Procentskalan skall alltså tas med en stor nypa salt.

Kommentera

Tema av Anders Norén