Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

is, kyla, löparskor, Merrell trailglove, skor, snö, Test, Tester och åsikter om prylar för löpning, vintertest av löparskor, Vintertest av löparskor 2013

Vintertest av löparskor: plats 3 – Merrell Trail Glove

Merrell-Trailglove-1000x600pxI dag har jag kommit till bronsmedaljören i min utvärdering av vinterskor för löpning – Merrell Trail Glove. Den här skon köpte jag ursprungligen för att den såg rätt snygg ut. När jag upptäckte hur bra mina fötter mådde av löpning i minimalistiska skor började jag leta efter minimalistiska skor för vardagsbruk. I en butik i Malmö hittade jag Merrell Trail Glove som verkade vara en bra vardagssko. Efter ett par promenader i den blev jag sugen att testa den på lite löpning också. Hade lite svårt att komma överrens med att den lyfter upp i fotvalvet, men den har goda egenskaper som bland annat visar sig höst och vintertid. Självklart är det en zero drop sko.

Löpning i lös snö: 50%

Skons ovandel är till större delen gjort i ett material som känns som en mix av läder och gummi. Det står ganska bra emot snö och fukt. Övriga delar är gjort i meshtyg och längst fram har skon även en hög gummikant som är helt vattentät. Nackdelen är att den är låg runt vristerna så där får man in en hel del snö. Sulan ger ganska bra grepp i snön.

Löpning på packad snö: 70%

Sulan ger bra grepp på packad snö och man har inga bekymmer med att få in snö i skon så här fungerar den också helt ok.

Löpning på is: 20%

Som väntat ger den dubblösa sulan dåligt grepp på is. Man får trippa och tassa för att inte slå dit.

Löpning i slask: 55%

Skon står emot lite väta och greppet är ok så om man bara springer i grunda pölar med slask går det att ta en sväng.

Merrell-Trailglove-sula1000x600pxLöpning på torr väg: 75%

Skon ger bra grepp på alla torra underlag. Jag tycker dock att den är lite för vridstyv i sidled för att ge riktigt supergrepp och sulans mönster är inte jätteaggressivt.

Summering av löpning på olika underlag, 51%

(lös snö*2, packad snö*2, is*3, slask*3, torrt*1)
Skon fungerar bra eller mycket bra på alla underlag utom is. Så jag klassar den som en helt ok vintersko om man inte ska ut i riktigt djup snö.

Sulans isolering mot marken kyla: 70%

Sulan är inte jättetjock, men isolerar mycket bra mot markens kyla om man håller sig i rörelse och det gör man ju när man springer.

Värme i skons tyg: 50%

Skon är till större delen gjord i ett vindtätt material, men på sina ställen finns det även ytor med meshtyg. Dock är det tunt och stelt och värmer inte mycket i sig. Den står emot vind och kyla ganska bra. Den fungerar i ett par minusgrader, men inte många.

Summering av förmåga att hålla värme: 57%

(sula*1, skotyg*2)
Skon får ett med viss tvekan godkänt betyg för värmeegenskaperna.

Tålighet mot väta från vatten och snö: 50%

Som jag tidigare nämnt är skons ovandel bara delvis skyddad mot vatten. Den är dessutom låg så man får in vatten och snö runt vristen. Sulan är helt vattentät. Sammantaget gör det att jag klassar den som acceptabel ur denna aspekten.

Sammantaget vinterbetyg: 53%

För mig är Merrell Trail Glove en bättre vintersko än New Balance M700 XCS eftersom den står emot väta bättre. Hos mig är det vanligare med lös snö och lite slask än var det är med is och hårt packad torr snö.  Den tar alltså med liten marginal hem bronspengen bland mina löparskor för vinterbruk.

merrell-allarad-wide750x150
Den här sidan igår i serien “Vintertest av löparskor” där jag igenom de skor jag använt vintern 2012 under mitt sökande på den perfekta vinterskon för löpning. Skorna jag testat är New Balance Minimus Trail 00, New Balance M700 XCS, Asics Hyper-XC, Vibram FiveFingers Lontra LS, Merrell Trailglove, Inov8 F-lite 195 och Vibram FiveFingers Speed.

Mitt test av vinterskor är personligt och subjektivt. Jag har springit olika rundor vid olika tillfällen med skorna. Jag har viktat betygen så att vissa delar har fått större betydelse. *3 betyder tillexempel att den egenskapen fått tre gånger större inverkan på totalbetyget. Snö och isförhållande har alltså inte varit de samma från gång till gång, men jag har ändå klart för mig hur de olika skorna presterat i förhållande till varandra. Procentskalan skall alltså tas med en stor nypa salt.

2 Kommentarer

  1. Den här har jag kikat allra mest på vad gäller minimalistiska skor. Säger som dig, tycker de finns i riktigt snygga utföranden (även om inte utseende är allt). Men du vet väl hur vi tjejer är?! Haha! 🙂

    • Den har sina goda sidor och verkar säljas billigt på vissa ställen nu. Men jag ett par skor till kvar att betygsätta. Adidas boost som du var sugen på verkar också dyka upp nu. Tålamod 😉

Kommentera

Tema av Anders Norén