Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

is, kyla, löparskor, New Balance M700 XCS, skor, snö, Test, Tester och åsikter om prylar för löpning, vinter, vintertest av löparskor, Vintertest av löparskor 2013

Vintertest av löparskor: plats 4 – New Balance M700 XCS

NewBalanceXCSM700-1000x600pxIdag har det blivit dags för skon som jag rankar som den fjärde bästa skon av mina löparskor när det gäller vinterlöpning. Det är även den första skon jag köpte med förhoppningen att den skulle fungera som vintersko. Jag hittade den här skon på en engelsk nätbutik under titeln “cross country spikes”. I fri översättning skulle man kunna säga att det betyder en spiksko för terränglöpning. Det tyckte jag kändes som ett epitet som borde passa för min löpning på grusvägar och stigar. Det nämndes dock inte ett ord om vinter, men eftersom jag hittade den på rea för 300 spänn kändes det som en chansning värd att prova. Enligt mina mått är skon zero drop. D.v.s. att sulan är lika tjock under på framfot och häl. Tjockleken är cirka 15 mm och den är ganska stel under framfoten. Under framfoten sitter det fyra metalldubbar som man kan skruva ur och byta. Dubbarna är ganska långa och sticker ut cirka  4 millimeter.

Löpning i lös snö: 40%

Fästet i lös snö är bra ‘är en lite mixad affär. Om det är millimetertunn snö ovanpå ett lager med packad snö är fästet perfekt eftersom dubbarna då tränger ner och fäster i den hårdare snön. Är det djup lössnö har man inte så mycket hjälp av dubbarna och sulans mönster är för slätt för att fästa bra. Ligger det tunn lös snö ovanpå hårt frusen mark eller asfalt är fästet riktigt dåligt för då tränger inte dubbarna ner och man glider på snön.

Löpning på packad snö: 75%

Om snön inte är jättehårt packad är fästet kanonbra. Dock sitter dubbarna bara under framfoten så det gäller att landa rätt. Om man kommer in snävt i en kurva och landar på sidan eller längre bak på foten kanske bara en enda dubb går in i underlaget. Då kan man halka rejält för sulans mönster i sig ger bara halvbra grepp.

Löpning på is: 50%

Löpning på is är halvbra. Det går att få dubbarna att fästa, men det är bara fyra dubbar och de är långa. Därför blir det ganska obehagligt för man kan känna lite att dubbarna slår emot isen och man måste landa på dubbarna för annars är fästet helt kasst.

Löpning i slask: 5%

Fästet på slask är inte så bra eftersom man för det mesta trampar igenom och dubbarna inte fäster alls på asfalt. Man får lite av skons båda dåliga egenskaper. Dubbarna känns i foten och fäster ändå inte. Dessutom suger skon åt sig vatten som en tvättsvamp. Så det här är nog den sämsta av alla mina skor för slasklöpning.

NewBalanceXCSM700-sula-1000pxLöpning på torr väg: 30%

På torr väg funkar skon inte alls bra om det är hårt. På asfalt fäster inte dubbarna och de knastrar och för oljud hela tiden. På frusen grusväg är fästet något bättre och oljudet lite mindre. Om det inte är tjäle i marken är fästet jättebra på grusvägar, men hur ofta är det så på vintern. Vidare så är dubbarna gjorda i en mjuk metall och nöts ner till halva sin längd efter cirka 4 kilometers löpning på hårt underlag. Totaltbetyget för torr väg på vintern blir lågt.

Summering av löpning på olika underlag, 42%

(lös snö*2, packad snö*2, is*3, slask*3, torrt*1)
Det samlade betyget blir förvånansvärt låga 42. Det som drar ner är dubbarnas placering, längd och ringa antal samt att sulan i princip saknar mönster.

Sulans isolering mot marken kyla: 100%

Sulans tjocklek på hela 15 mm gör att den isolerar utmärkt mot markens kyla. Jag har inte upplevt någon som helst markkyla. Full pott!

Värme i skons tyg: 70%

Skons överdel är gjord i ett tjockt nättyg. Jag trodde att det skulle släppa igenom kylan i maskorna, men det verkar som att luften stannar där. Det isolerar faktiskt bra och det är en förvånansvärt varm sko.

Summering av förmåga att hålla värme: 80%

(sula*1, skotyg*2)
Skon i sig är riktigt varm. Dock gäller det så klart bara om man håller den torr..

Tålighet mot väta från vatten och snö: 20%

Som jag tidigare konstaterat är sulan tjock och man kommer därför upp från marken och klarar sig från de allra grundaste våta fläckarna. Tyget i ovandelen har väldigt lätt för att suga åt sig väta. Tack var sin tjocklek klarar det av att absorbera någon milliliter vatten, men det är inte mycket.  När tyget väl blivit blött stannar sen vattnet i materialet och då blir det riktigt kallt. Totalt sett ger detta ett lågt betyg mot väta.

Sammantaget vinterbetyg: 47%

New Balance M700 XCS är inte gjord för att vara en vintersko, men den är varm och fungerar bra på hård snö och vissa inslag av is. Kylan är inget problem så länge man inte blir våt. Dubbarna är dock alldeles för mjuka och slits ner mycket fort. Sulans mönster är i sig självt för dåligt utan dubbarna.

XCS-allarad-wide750x380
Den här sidan igår i serien “Vintertest av löparskor” där jag igenom de skor jag använt vintern 2012 under mitt sökande på den perfekta vinterskon för löpning. Skorna jag testat är New Balance Minimus Trail 00, New Balance M700 XCS, Asics Hyper-XC, Vibram FiveFingers Lontra LS, Merrell Trailglove, Inov8 F-lite 195 och Vibram FiveFingers Speed.

Mitt test av vinterskor är personligt och subjektivt. Jag har springit olika rundor vid olika tillfällen med skorna. Jag har viktat betygen så att vissa delar har fått större betydelse. *3 betyder tillexempel att den egenskapen fått tre gånger större inverkan på totalbetyget. Snö och isförhållande har alltså inte varit de samma från gång till gång, men jag har ändå klart för mig hur de olika skorna presterat i förhållande till varandra. Procentskalan skall alltså tas med en stor nypa salt.

Kommentera

Tema av Anders Norén