Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

is, kyla, löparskor, New Balance Minimus Trail, New Balance MT00, recension, snö, Test, Tester och åsikter om prylar för löpning, vinter, vintertest av löparskor, Vintertest av löparskor 2013

Vintertest av löparskor: plats 6 – New Balance Minimus Trail 00

NewBalanceMinimusTrail00-1000x600pxMinimus Trail 00 är en speciell sko. Den är ultratunn och väger bara 135 gram. Det är en minimalistisk sko med noll häldrop. Sulan har ett speciellt mönster med “bollar” som till en del bidrar till att göra den lätt. Trail är ett begrepp för skor som man ska använda för att springa med i lite halvt obanad terräng. Något märkligt eftersom den är så ultratunn och säkert lätt rivs sönder av en kvist eller buske som man eventuellt springer emot. Den är inte en vintersko , men var en få minimalistiska skor på marknaden 2011 som verkade ens möjlig att använda på vintern. Hittade den billigt på rea på nätet och gav den en chans. Jag har gått igenom skons egenskaper mer i detalj tidigare i detta inlägget.

Löpning i lös snö: 45%

Fästet är ok, men det får inte vara blöt snö för då läcker det igenom sulan och man blir våt även underifrån. Matrialet på skon är halt så snön glider av ovandelen, men den är också väldigt låg så man får in snö runt vristen. Får knappt godkänt för löpning i lös snö.

Löpning på packad snö: 70%

På packad lite hårdare snö är greppet i sulan riktigt bra. Man får inte heller in lös snö och fukt i skon så man blir blöt. Här fungerar Minimus Trail faktiskt som vintersko.

Löpning på is: 5%

Liksom alla andra icke dubbade skor jag testat så är de här skorna såphala på is. Så undvik is!

Löpning i slask: 5%

Fästet på slaskigt underlag är ganska dåligt, men värst av allt är att skon läcker in iskallt slaskvatten både genom sulan och ovandelen. En väldigt obehaglig upplevelse som jag inte rekommenderar.

Löpning på torr väg: 90%

På torr väg ger sulan mycket bra fäste på både grus och asfalt. En toppensko om man hittar torra sträckor en varm vinterdag.

Summering av löpning på olika underlag, 39%

(lös snö*2, packad snö*2, is*3, slask*3, torrt*1)
Det sammantagna betyget för New Balance Minimus Trail 00 på olika vinterunderlag blir dåligt. På grund av den läckande sulan hjälper det inte att greppet är bra.

NewBalanceMinimusTrail00-sula-1000x600pxSulans isolering mot markens kyla: 20%

Minimus Trails ovanliga sula med bollar skulle kunnat fungera bra som isolering mot markkylan om den var tät. Så länge som det är torrt underlag så kommer man upp en bit från marken och då fryser man inte ens på kall snö, men så fort det blir blött börjar sulan släppa in vatten och då blir det iskallt.

Värme i skons tyg: 5%

På grund av det extremt tunna tyget i skon så värmer den i det närmaste ingenting. Så jag fryser i skorna även om utomhustempen skulle vara ett par plusgrader. Bottenbetyg igen.

Summering av förmåga att hålla värme: 10%

(sula*1, skotyg*2)
Den otäta sulan och det lövtunna materialet gör Minimus Trail 00 till en mycket kall sko som inte fungerar  kalla vinterdagar.

Tålighet mot väta från vatten och snö: 10%

Jag har redan nämnt det i på andra punkter i det här testet att skon inte står emot väta bra. Sulan är otät och släpper in vatten. Tyget i ovandelen är lite glansigt och stöter bort torr snö, men inget annat. Skon står alltså emot väta mycket dåligt som helhet.

Sammantaget vinterbetyg: 20%

Eftersom skon som inte klarar varken väta eller kyla på ett acceptabelt sätt får den mycket dåligt betyg som vintersko trots att greppet är bra på flera underlag. En varm solig dag med plusgrader kan den dock ge en trevlig upplevelse på bar mark eller packad snö.

allaskorpårad-wide851x294
Den här sidan igår i serien “Vintertest av löparskor” där jag igenom de skor jag använt vintern 2012 under mitt sökande på den perfekta vinterskon för löpning. Skorna jag testat är New Balance Minimus Trail 00, New Balance M700 XCS, Asics Hyper-XC, Vibram FiveFingers Lontra LS, Merrell Trailglove, Inov8 F-lite 195 och Vibram FiveFingers Speed.

Mitt test av vinterskor är personligt och subjektivt. Jag har springit olika rundor vid olika tillfällen med skorna. Jag har viktat betygen så att vissa delar har fått större betydelse. *3 betyder tillexempel att den egenskapen fått tre gånger större inverkan på totalbetyget.  Snö och isförhållande har alltså inte varit de samma från gång till gång, men jag har ändå klart för mig hur de olika skorna presterat i förhållande till varandra. Procentskalan skall alltså tas med en stor nypa salt.

2 Kommentarer

  1. Den har jag kikat lite grann på. Men jag börjar gärna med 3-4 mm drop tror jag. 🙂
    HALVT obanat? Finns det..? 😉 😀

    • Ja, det kan vara vettigt att göra en mjuk övergång om man är van vid högre höjder. Finns ganska många med 4-6 mm drop att välja på. Jag tror att du kanske kan gilla den skon som jag kommer att lägga upp nästa gång på plats fem. Med halvt obanat menar jag stigar i skogen upptrampade av djuren. Helt rakt ut i skogen bland lingonriset tror jag inte skulle funka för det är inte en orienteringssko. Som du säkert förstår är det inte en sko för den som vill vara torr om fötterna.

Kommentera

Tema av Anders Norén