Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

is, kyla, löparskor, recension, snö, Test, Tester och åsikter om prylar för löpning, Vibram FiveFingers Speed, vinter, vintertest av löparskor, Vintertest av löparskor 2013

Vintertest av löparskor: plats 7 – Vibram FiveFingers Speed

VibramSpeed-1000x600Jag började som löpare på våren 2011. När vintern kom fortsatte jag springa med mina Vibram FiveFingers Speed. Därför är det ganska passande att jag börjar min utvärdering av löparskor för vinterbruk med just dessa. Som tydligt framgår i rubriken rankar jag dem på sjunde plats av de sju skor jag testat denna vintern. Så jag börjar helt klassiskt från botten och arbetar mig uppåt. Vibram Fivefingers Speed är en så kallad barfotasko med delade tår. Det är inte en sko som tillverkats för vinterbruk, men eftersom det var den skon jag hade 2011 så försökte jag. Skon har en ovandel i meshtyg och en 3mm tunn sula med lite mönster.

Löpning i lös snö: 10%

Så fort den första snön kom och jag var ute och sprang med skorna insåg jag att greppet inte var speciellt bra. Det var inte alls oväntat eftersom sulan är ganska slät och inte ens greppar bra när det är lite blött på en vanlig grusväg. Det finns lite fäste, men inte mycket. Dessutom är skorna låga så man får lätt in snö i dem. Det ger ett riktigt lågt betyg.

Löpning på packad snö: 30%

Att springa med Vibram Speed på packad snö är heller inte helt lätt. För att motverka halkan försökte jag limma på smågrus som skulle ge bättre fäste. Det fungerade, men jag hittade inget lim som höll för mer än ett par kilometers löpning. De är något mindre olämpliga för löpning på packad snö än lös snö, men inte bra.

Löpning på is: 5%

Löpning på is bör absolut undvikas med dessa skor. Det är såphalt. Man kan nästan garantera att man kommer att halka och slå sig.

Löpning i slask: 5%

Löpning i snöslask är också en otrevlig upplevelse i Speed. Även om man har något lite bättre fäste än på blöt is så förtas den glädjen totalt av att skorna släpper in isvatten mellan tårna och man börjar frysa omgående.

Löpning på torr väg: 80%

Löpning på torr väg är absolut Vibram Speeds stora styrka. Så länge vägarna är torra är det riktigt trevligt att springa med dem på vintern. Emellertid är grovt grus på asfalt eller hårt frusen mark obehagligt att springa på. Det sänker betyget en gnutta.

Summering av löpning på olika underlag, 18%

(lös snö*2, packad snö*2, is*3, slask*3, torrt*1)
Det sammantagna betyget för Vibram Speed är mycket lågt och vägs bara upp av den positiva känslan man kan få när man hittar möjligheter att springa på torr och slät vinterväg.

Sulans isolering mot marken kyla: 20%

Trots att sulan i Vibram Speed bara är tre millimeter tjock upplevde jag inte kylan som ett så stort problem. Det var kallt de första tre minuterna, men när man kommer igång med löpningen så bidrar antagligen rörligheten i skon till att öka fotens blodflöde. Några minusgrader går bra, men under minus 10 blir det otrevligt efter mer än tre kilometers löpning.

Värme i skons tyg: 20%

Tyget i Vibram Speed är av meshtyp d.v.s. ett luftigt nät. Det släpper snabbt igenom luft och kyla och gör att skorna blir kalla. Rekommenderas inte när det är kallare än ett par minusgrader.

Summering av förmåga att hålla värme: 20%

(sula*1, skotyg*2)
Varken den tunna sulan eller det luftiga tyget gör Vibram Speed lämpad för kalla vinterdagar.

Tålighet mot väta från vatten och snö: 5%

Vibram Fivefingers Speed står nästan inte alls emot väta eller snö. Bara riktigt torr snö virvlar bort från skorna. Tyget suger åt sig fukt och de blir snabbt blöta som en tvättsvamp både mellan tårna och från ovansidan. Bör inte användas i blöt väderlek. Bottenbetyg igen.

Sammantaget vinterbetyg: 18%

VibramSpeed-sula-1000pxNär jag summerar skons egenskaper framstår det tydligt att detta inte är en vintersko, men om man har ett par Speed i skostället så kan man med fördel plocka fram dem när tempen kryper över nollan och om man hittar en torr vägsträcka att springa på. Sulan är helt enkelt för tunn och för svagt mönstrad för att greppa på någon form av vinterhalka.

VibramSpeed-allaSkorRad-750x150
Den här sidan igår i serien “Vintertest av löparskor” där jag igenom de skor jag använt vintern 2012 under mitt sökande på den perfekta vinterskon för löpning. Skorna jag testat är New Balance Minimus Trail 00, New Balance M700 XCS, Asics Hyper-XC, Vibram FiveFingers Lontra LS, Merrell Trailglove, Inov8 F-lite 195 och Vibram FiveFingers Speed.

Mitt test av vinterskor är personligt och subjektivt. Jag har springit olika rundor vid olika tillfällen med skorna. Jag har viktat betygen så att vissa delar har fått större betydelse. *3 betyder tillexempel att den egenskapen fått tre gånger större inverkan på totalbetyget.  Snö och isförhållande har alltså inte varit de samma från gång till gång, men jag har ändå klart för mig hur de olika skorna presterat i förhållande till varandra. Procentskalan skall alltså tas med en stor nypa salt.

Kommentera

Tema av Anders Norén