Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

fotkramp, is, Löpning, pulsmätare, pulsmätning, Runmeter, snö, Södra Bergundasjön runt, träningsdagbok, Vibram FiveFingers Lontra LS, vinter

Ett stilla varv runt Bergundasjön

bokhultetVar osäker på väglag, form, höger skenben och kylan idag. Drog iväg helt nollställd på min helgrunda. Första femhundra meterna på packad snö kändes mjuka och behagliga så jag fortsatte utmed Södra Bergundasjön för att se om det var en springbar runda. Termometern hade visat tre minusgrader, men solen värmde faktiskt en del så efter en kilometer i 5:00 min/km kände jag mig varm. En oerhört ovan känsla. Andra kilometern bjöd på enstaka isfria meter grusväg och avverkades också i behaglig femminutersfart. I bokskogen på den tredje kilometern blev det jobbigare när den knöliga isen blev dominerande väglag. Farten sjönk till cirka 5:45 min/km. Låg kvar på en snittpuls runt 160 bmp och samma tempo i ett par kilometer.

töväg-berngundaI slutet på den femte kilometern började fötterna krampa och jag övergav grusvägen och sprang på bilvägen utmed sundetbron och förbi reningsverket. Magen hade känts lite orolig sista kilometern och passade på att lägga av en rökare i den som alltid äckliga stanken från verket. Krampen i fötterna började släppa när jag kom till cykelleden vid reningsdammarna. Cykelleden såg snöig och knölig ut så jag höll mig kvar på bilvägen. I den branta backen efter 7 kilometer fick jag välja mellan glashala isiga bilspår eller ganska djup snö mellan däckspåren. Båda var svårlöpta underlag. I nedförsbacken efter toppen vågade jag inte prova de isiga spåren alls och höll mig till djupsnön. Krampen i fötterna hade släppt nu och det var bra för leden mellan björkarna i viken var ett riktigt isknölshelvete.

hästarEfter de knöliga femhundra meterna höll jag mig sedan till bilvägarna hela vägen förbi Vikaholm. Passerade ett par tjocka hästar vid stallet efter att ha sprungit en mil. Hade hållit mig i skinnet och inte öst på för att spara benhinnorna idag. Ökade inte min ansträngning, men i och med att jag kom upp på isfri väg ökade farten från 5:45 till 5:00tempo igen på de sista två kilometerna. Avslutade dagens sista 200 meterna i fyraminuterstempo.

Jag trodde att rutten på grusvägarna längre ifrån sjön skulle bli längre än min vanliga runda, men den var mindre slingrig och därför totalt hundra meter kortare. Dagens facit blev 11,2 disciplinerat återhållsamma kilometer på 1:01:45. Med andra ord exakt 5:30 min/km i snitt. Som helhet kändes rundan inte alls tung konditionsmässigt så 162 i snittpuls kom lite som en överraskning. Känslan i höger skenben är något bättre efter dagens pass än tidigare i veckan.

2 Kommentarer

  1. Vilken härlig runda 😀 Bra jobbat 😀

Kommentera

Tema av Anders Norén