Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

träningsdagbok, Vibram FiveFingers Lontra LS, vinter

Tunga ben och hög puls

vibram2013-02-16 (9)

Med lite luddiga merinosockar på ser det nästan ut som en hundtass, men det är min fot i Vibram Lontra sett genom iPhonens förvrängande lins.

Efter lunchen i fredags diskuterade jag och mina kollegor löpning och skidåkning. Några gillar skidåkning, andra något mindre och en kollega höll sig till Patrik Sjöbergs linje att ju längre man springer eller åker desto dummare är man. Han var helt bergfast i övertygelsen att det alltid är plågsamt att springa. Jag höll med om att det självklart är plågsamt om man pressar sig på gränsen, men att det kan vara riktigt skönt att springa när man håller sig några procent under sitt max.

Tänkte på fredagens snackis och gick in med inställningen att hålla mig på “den glada sidan” av min kapacitet. Hade inte bestämt mig exakt vilken runda jag skulle springa, men började på min nya “Teleborg runt”. Om det inte stämde helt kunde jag korta rundan någonstans. Trippade iväg lätt och mysigt och jag trippade fram över snön utmed sjön i 5 min/km. Fick lite extra inspiration efter några hundra meter och växlade tempo på känn i ett par rusher ner mot 4 min/km ett par gånger. Sen lugnade jag ner mig och harvade på efter första kilometern. När jag kom fram till Växjösjön efter tre kilometer kändes benen ganska tunga så jag sänkte farten till 5:30 en stund. Pulsen hade som vanligt stigit till 160 bpm vid det här laget. Benen kändes inte bättre av 5:30 så efter en kilometer bytte jag till mitt normala steg igen. Höll samma tempo och puls runt Växjösjön. Kände att det inte var läge för hela rundan så jag skippade runt trummen och sprang rakt förbi nya tennishallen, men kurs hemåt. Efter Willys är det svagt uppför hela tiden och på tröga ben sjönk farten samtidigt som pulsen steg upp mot 170. När jag nått toppen lät jag benen gå lite fortare sista två km hemåt. Pulsen steg över 170, men det kände ändå aldrig besvärande. Stannade till vid grinden hemma efter 9,3 km på måttliga 48:43. Andades ut ett par sekunder och gick in. Bortsett från lite stela vader kände jag mig rätt fräsch faktiskt.

Återkommande läsare märker säkert att jag ändrat utseende på bloggen idag. Det är en konsekvens av att jag tänkte göra en retrospektiv i min skadehistorik och hade svårt att hitta mina gamla inlägg med det gamla temats sätt att skriva datum. Inte helt övertygad om att det här var det perfekta formatet heller så jag kommer nog att ändra snart igen.

Kommentera

Tema av Anders Norén