Spring mot cancer

Steg för steg, en löpares kamp mot cancer

kyla, löparskor, Löpning, pulsmätare, träningsdagbok, Vibram FiveFingers, Vibram FiveFingers Lontra LS, vinter

Vibram Lontra LS är vinterskon för mig

VibramLontraLS-snow-cr800Min favoritsko är Vibram Speed, men den suger åt sig vatten som en tvättsvamp. När jag fick veta att det skulle komma en vattentålig variant blev jag supersugen på den nya Vibram Speed XC. Så sugen att jag köpte ett par som jag fick lämna tillbaka för att min frun beställt till mig i julklapp. Det var många år sedan jag varit så sugen på att öppna min julklapp som i år. Tyvärr visade det sig att vänsterskon skavde som attan. Fanns inget annat att göra än att använda returlappen. Beklagligt, men begripligt så gick jag “skolös” hela julhelgen i väntan på att få ett utbytespar. När jag sen fick utbytesparet visade det sig återigen att vänsterskon skavde. Fast på andra ställen än den första. Ny bedrövelse och ännu en retur i posten.

Northsport.se har dock visat sig vara ett riktigt serviceintrikat gäng som svarat på frågor via facebook och hjälpt till utan gnöl. De förselog nu att jag skulle testa Vibram Lontra istället. Eftersom jag inte ens fick ner foten första gången jag provade en vanlig Lontra var jag lite småskeptisk, men  Lontra LS har ju inte det höga “stövelskaftet” så den kunde jag ge en chans. Idag fick jag hem både ett par Lontra LS och ett par Trek LS för att välja ut det skönaste paret. Fötterna gled inte i Lontra LS lika galant som i mina vanliga Speed, men det var inte särskilt svårt. När de väl satt på kändes de vadderade runt hälen och foten och väldigt mycket som vilka vanliga skor som helst. Det vattentäta neoprenematerialet som jag fruktat skulle kännas gummisliskigt märkte jag inte av. Mellan tårna var de mycket mjukare än Speed XC. Så det var inget att tveka på. Drog iväg ut en runda i snön. Hade vanliga tåstrumpor(billiga icke merino köpta på torghandel i somras tre par för 100 spänn) och det kändes hur varmt och gott som helst om fötterna fast termometern visade minus 11 grader och det rev lite i halsen när jag andades. Dagens runda gick till 95% på hård packad snö och treksulan är verkligen grymt bra på det underlaget. På cykelvägen som går ovanför fjärrvärmeledningarna fick jag även prova på något tiotal meter löpning på torr asfalt. Lite stummare, men ändå med en viss barfotakänsla. Vibram Lontra LS är absolut min modell för vinterlöpningen. Nu har jag fått tag i rätt skor!

Dagens runda var en rätt ok affär på 3,9 km på 19 minuter blankt. Första två km sprang jag i 4:50 min/km ungefär. Sen fick jag för mig att göra ett litet ryck och sprang tre lyktstolpsdistanser i 4:15 min/km för att testa greppet i skorna innan jag återgick till marschfarten 4:50. Sen gjorde jag en liten sprint sista 200 meterna igen. När jag avslutade såg jag att pulsmätaren visade 112 bpm. Hade ju varit kul att springa 4:30 fart på den pulsen, men givetvis var det ett mätfel. Har sett det förr, men nu kan jag ta gift på att Wahoos pulsmätare flippar ur när det blir kallt ute. Svag känning i högerbenhinna efter passet igen, men även idag försvann den smärtan redan i duschen. Blir svårt att låta bli en liten runda i morgon också. Ska prova passformen i Trek LS också nu när jag har ett par hemma, men jag vågar nog inte provspringa dem för att köpa två par har jag inte råd med och risken är väl att jag skulle gilla dem också.

4 Kommentarer

  1. Vad skönt att det löste sig och du hittade rätt till slut!
    Jag är inte sugen på “fivefingers”, men däremot har jag kikat lite på Merell Trail Glove. Får fundera lite till. Du har inte testat dem (eller liknande)?

    • Jag har ett par Merrell trailglove. Bra grepp i sulan, men de passar mig inte riktigt i hålfoten. Vill du inte ha “fingrar” så skulle jag själv satsa på Brooks PureDrift 2, Inov8 trail roc 235 för snö och gruslöpning. Mizuno Levtias för lite mixat grus asfalt och New Balance Miniumus Road för asfalt och motionsspår. Altara har också modeller som ser trevliga ut, men verkar inte finnas i Sverige.

Kommentera

Tema av Anders Norén